“Ahmet Remzi Yüregir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları”

“Ahmet Remzi Yüregir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları”

8 views
0
PAYLAŞ

Türkiye’nin yaşayan en eski gazetesi 105 yıllık Yeni Adana’nın kurucusu “Ahmet Remzi Yüreğir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları” paneli, Av. Dr. İbrahim İslam’ın moderatörlüğünde, Tiraje Zeynep Yüregir’in anlatımıyla yapıldı.

Av. İbrahim İslam, Atatürk’ün Mondros Mütarekesinin imzalanmasından sonra Adana’ya vardığında, bir hafta Adana’da gideceği yere, Adana’nın ileri gelenleri ile görüştüğünü ifade ederek, İstanbul’a giderek, saha donra da Samsun’a gittiğini söyledi. İslam, Atatürk’ün Adana’da kaldığı süreler için “Bende bu vekayiin ilk hiss-i evi bu memlekete, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” dediğini hatırlattı.

İslam, Atatürk’te emperyalizme karşı mücadeleci fikrinin Adana’da ortaya çıktığını kaydederek, bu konuda Yeni Adana gazetesinin de önemli bir şüpheli olduğunu söyledi. 624 sayfadan oluşan, çok akıcı roman denemesi olan kitap titizliği ve 10 yıl içinde hazırlanarak kalıcı bir eser haline getirildiğini söyleyen İslam, daha sonra Ahmet Remzi Yüreğir’in torunu, Yalçın Remzi Yüreğir’in kızı Tiraje Zeynep Yüreğir’e söz verdi.

Tiraje Zeynep Yüregir, Nutuk’u okuduğunda Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını yazışarak istediğini söyleyerek, ”Atatürk, her olaya mutlaka bir yazıyla karşı tepki vermiş, cevap yazmadığı hiçbir şey kalmamıştır. Bir telgrafı alsa bile mutlaka telgrafınızı aldım diye teşekkür eden cevapları var. Bunun dışında bütün konsolosluklara yazılır, bütün devletlerle kurulur. Bütün idari ve askeri heyetlerle her şeyi yazmış yazmış” dedi.

“Aynı şeyi ben dedelerimin anılarında da sütü” diyen Yüregir, şöyle devam etti:

“Adana ele geçirilir, çarpışmalar sürerken, Karaisalı Kelebek’te basılmaya başlanıyor. 9’uncu sayısı baz alınıyor. İlk üç üretken baskıda kalite elde edilemiyor. Kayseri üzerinden Konya’ya gidiyor, oradan eski hurufat (harf) konumunda. Yeniden baskı yapıyorlar ve ondan sonra Kelebek’te basılmaya başlanıyor. Kelebek’teki baskısını ben Yeni Adana gazetesinde okumuştum. Yazılar vagonda diziliyor, vagona bir vagonınca bağlanınca bütün yazılar dağılıyor, yeniden diziliyor. Bir başka gün sabah bakanlar vagon yok. O vagon katarla bir başka yere götürülmüş. Atlarla gidip gelip geliyorlar. Yeni Adana’nın kurtuluş mücadelesinde çıkmakla ilgili de mücadelesi oluyor. O zaman çıkan gazete Kuvayi Milliyecilerin ve ordumuzun içinden çıkan savaşları doğru bir şekilde veriyor. O gazete sadece Adana’da değil, Suriye, Şam, Kilis, Maraş gibi bütün her yere dağıtılıyor. Gazete az çıkmakla birlikte okuyanlara ulaştırıyorlar. Gazete doğru bilgi kaynağı oluyor. Gazete içinde de bölümü zaten dedemin ve kendisiyle birlikte istihbaratta bulunanların gazetesini Adana’ya nasıl sokacaklarını bulacaksınız.”

Moderatör Av. İbrahim İslam, Tiraje Zeynep Yüregir’e, “Gençler bu kitap neden alsınlar, okusunlar?” diye bir soru yöneltti. Yüreğir, “Ben bu kitabı hazırlarken Adana’yı daha iyi yakından tanıdım. O dönemde atış talimi yaptıkları yer bugün Balcalı kampusunun bulunduğu yerde. Kanlı Büyük Kilise diye geçen yer bugün Merkez Bankasının bulunduğu yer. Adana’da savaş verilen nirengi noktaları halen görülmektedir. Gençler Adana’yı tarihi ile birlikte bulundururlar. İkinci ise tarihi okuyormuş gibi zaman çok uzak bir zaman gibi geliyor. Aslında çok uzun tarih değil. O zamanlar mücadele veren insanların aileleri halen Adana’da yaşıyor. Bir de mücadeleden korkmamayı, ellerinde bir şey olmasa bile mücadeleden kaçınmayı öğrenmek için bu kitap okumaları lazım” dedi.

Tiraje Zeynep Yüreğir daha sonra Yeni Adana gazetesi standına övgü “Ahmet Remzi Yüreğir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları” adlı kitabını gönderdi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK