Çukurova Bölgesi’nde özellikle turunçgil çocukları ürün kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede çığır açacak “Dijital Zararlı Tespit Tuzağı” prototipi imal edildi.
Cihaz, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Sait Muharrem Say’ın danışmanlığında yürüttüğü doktora tezi çerçevesinde doktora öğrencisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar tarafından yeteneği.
Geliştirilen cihaz, başta Akdeniz Meyve Sineği olmak üzere dijital hücre olarak tanımlanmak amacıyla tüm zararlılarla mücadelede erken uyarı sistemi olarak kullanılması. Muadillerine kıyasla çok daha etkili ve kolay işletilebilen cihaza ait bir de cep telefonu uygulaması yeteneği. Sistemin içeriği olan cep telefonu uygulamasıyla, tanımlanmış zararlı eşik değerleri ve iklim parametreleri birlikte değerlendirilerek, günlük zararlı yoğunluğu hakkında korunanların tespit edildiği saat diliminde uyarı mesajı alacaklar.
Tescil ve patent işlemleri devam ediyor
Bu özellikleriyle sistem, iklim parametreleri ve zararlı yoğunluğu arasındaki tahminin, yapay zeka teknolojisiyle modellenmesinin sonucu, koruyucular ve ilgili tesisler için erken uyarı sistemi olarak kullanılması.
Geliştirilen dijital platformun yaygınlaşmasıyla, tarım ilacı uygulamasının sayı ve boyutunun azalacağını vurgulayan Doç. Dr. Sait Muharrem Say, bu durumun üretim maliyetlerinde azalma, üretimde kalite ve miktar artışı ile çevre ve halk sağlığı hizmetlerinin faydalar elde etmeyini ifade etti.
Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar da, ağırlıklı olarak dijital sistem saha çalışanlarının tamamlandığını, seri üretim için gerekli tescil ve patent işlemlerinin devam ettiğini vurguladı.