Alıç emekli çiftin yüzünü güldürdü

Alıç emekli çiftin yüzünü güldürdü

4 views
0
PAYLAŞ

Mersin’in Silifke ilçesinde öğretmen emeklisi Ali Tok ile İcra Müdürlüğünden emekli eşi Ayşe Tok, 2 dönümlük bahçelerine alıç dikti. Hasat tesliminin bitmesiyle kilogramı 50, tezgahta ise 70-80 liradan gelene alıç, dönüşün yüzünü güldürdü.

Kalp dostu olarak ve Silifke genelinde 50 dönümlük bir çevre üretimi yapılan alıçtan bu yıl yakın çevrede yetiştirilmesi bekleniyor.

Emekli ömrüyle birlikte ile birlikte Silifke’nin Çamlıca Mahallesi’nde babadan kalma 2 dönümlük araziye alternatif olarak alıç diken öğretmen emeklisi Ali Tok, fiyatlardan memnun kalmış ve 1 tonluk ürüne yakın olduğu söylenmiş.

Alıcı alternatif bir ürün olarak ektiğini ve bunda da başarılı olduğunu belirten Ali Tok, “Emekli okul sonra 2 eşit derecede alıştırma yaptı. Alıcın meyvesi kalbe iyi geliyor. Sirkesinin de daha değerli bir ürün olduğunu” dedi.

Alıcı ektikten sonra herhangi bir gelişme de alıç ekmeye ekleme ifade eden Tok, “Alıcın getirisinin yüksek olduğunu görebildiğiniz, beğenip yedi herkes için ekim yapmaya ve değerlendirmeye çalıştı. Alıcının fiyatı şu anda 50 TL’den fiyattır. Hasat gibi ürünümüzü Silifke’de alıcı hale getirmek için Mersin, Antalya’ya farklı illere göndererek değerlendirmeye çalışıyoruz. 15’inden başlayan ve Ekim’den 15’ine kadar devam ediyor. Bu süre zarfında alıcın iri ve gelişmiş olanlarını tatlı olarak satıyoruz, küçük ise sirke yapıyoruz. Alıç sirkesini de 80 ile 100 TL arasında satıyoruz” diye konuştu.

“Silif Orman İşletme Müdürlüğünden bundan 10 yıl önce kuraklık ve susuzluk en son meyve olarak alıç fidanı dağıttı. Bizlerde bu fidanlardan alarak diktik. Ancak emek vermezsen, sulamazsan olmuyor. Görün gibidüğü alıç meyvesi susuzluğa dayandıran bir meyve değildir. Susuz hale gelmenin etkisini ve Suyu zayıflıyor. Bizim yerimiz de biraz dik ve kıraç arazi olduğu için suyu alanlar daha kaliteli, alamayanlar ise daha kırmızı ve renk çeşidi oluyor. Nemi, çiği aşırı sıcağı çok sevmeyen. Aynı ayvagiller renk değiştiriyor. Ama kendi memleketimize bir katma değer sağlayabilmek, bir şeyler üretebiliyorsak, emekliliğimize bir destek oluyorsa ne mutlu. Silifke’de bu meyvenin çok daha fazla olmak için pazarda caddeuz. Ürettiğimiz ürünler ya farklı şehirlere gönderiyoruz ya da pazarlarda satıyoruz. Toptan alıcı olmak için pazarı kendimiz araştırıyoruz. Yetkililerimizden bu meyveye pazarlar için destek vermesini bekliyoruz” dedi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK