Arıcılara bakanlıktan şeker desteği

Arıcılara bakanlıktan şeker desteği

5 views
0
PAYLAŞ

Türkiye bal yöneticileri ilk sıralarda yer alan Adana’da, arıcılara Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temin edilen ve arıtları beslemede kullanılanlar Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün karşılamasına dağıtılmaya başlandı.

İlkbahar mevsiminde yeterli polen oluşumuna kadarki dönemde arı ölümlerini önleyen ve arı dönemlerinin sürekliliğini sağlamak için kış uykusu olarak, Adana’da arıcılık yapan Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletmesi aktif olan arı yetiştiricilerine toplam 1708 ton toz şeker gidecek.

Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi tarafından 1708 ton şekerin Kozan ilçesindeki arıcılara yönetimina katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Bakanlığımızın başlatmış olduğu arıcılarımıza şeker desteği çalışması Adana ilimizde devam etmektedir. Arıcılarımıza kovan başına 4 kilo olmak üzere tüm Türkiye şeker desteği Adana arıcılığının en yaygın olduğu ilçemiz Kozan’dır.Bu ilçemizde 220 bin kovan varlığı bulunmaktadır.Burada 31 tır dağıtım yoluna.İlimiz genelinde ise 1708 ton şeker dağıtmış olacağız” dedi.

Arıcılar için daha önce de ilaç ve kovan desteğinde bulunduklarını ifade eden İl Müdürü Tekin, “Geçen yılda sübvansiyonlu şeker yönetimimiz oldu. Arıcılarımızın manzarasını görüyoruz. Biz üretmeye devam ediyoruz. Devletimizin desteğiyle arıcılarımız daha güçlü üretim yapacaklar. kısıtlamaların bal temini yükümlülüğünü karşılayacaklardır. Kozan ilçemiz bal işleme işletmeleri olan bir ilçemiz. Dünyanın her yerine bu işletmelerden bal ihracatı yapılıyor ”şeklinde konuştu.

Adana Arıcılar Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya ise 2 bin 650 organı ve bu üyelerin toplam 474 bin kovan arıya sahip olduğunu belirterek, “Bu arı şekerlerimizin çıkışında kullanılmaktadır. Kovan başı 4 kilo hibe şeklinde verilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze arıcılara yaptıkları destek için teşekkür ediyorum.” dedi.

Adana’da geçen yıl 2 bin 556 arıcılık işletmesi bulunurken, 494 bin 432 kovan masrafına ulaşıldı. Bal üretimi ise 12 bin 645 ton olarak gerçekleşmiş ve kovan başına bal çıkışı de 25,4 kilogram olmuştur.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK