Asker mektuplarını yarım asırdır gözü gibi saklıyor

Asker mektuplarını yarım asırdır gözü gibi saklıyor

10 views
0
PAYLAŞ

Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan adam, yarım asırdır askerlik mektuplarını bir sandıkta gözü gibi saklıyor. 1952 yılında 20 ay Ağrı Doğubayazıt’ta askerlik yapan ve yarım asırlık mektupları arşivinde saklayan adam, ağabeyinin yarım asır önce müjdelediği Kozan’ın il olma hayalinin artık gerçek olmasını istiyor.

Kozan’da yaşayan ve esnaflık yapan Habib Saygılı (72), yıllar sonra hatırlamalarını yad etmek için yarım asırlık mektuplarını yeniden okumaya başladı. İlkokulda yaptığı sandığında tarihi anıları günümüze taşıyan Saygılı, o dönem yaptığı askerlik ile şimdiki askerlik arasında büyük bir fark da da kaydederek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin günümüzdeki başarısını ve gelişmişliğini de gururla takip ettiğini aktardı.

72 yaşındaki Saygılı, vefatsız Kozan’ın il olması hayalinin gerçekleşmesini aramak istediğini ifade ederek, “1971 yılında vatani görevimi yapmak için askere gittim. 4 ay Ankara Etimesgut’ta acemi birliği yaptım ve sonra dağıtımda usta birliği olarak Ağrı Doğubayazıt’a gönderildim. Bu Sandık benim için çok değerli.Askerliğim boyunca gelen mektupları sakladım.Benim ilkokulda ders kitaplarımı sakladığım Sandığı.Ağabeyimden gelen mektupları okudum.Ben Ağrı’ya ilk vardığında nüfus tabelasında 30 bin yazıyordu, Kozan’ında 30 bindi.Ağabeyime mektup yazmış ve çok üzülmüştüm o zaman Kozan neden il değil diye. olmasını hayal ediyorum İstiyorum ki Cumhuriyetin 100. yılında il sayısı 100 olsa, Kozan’da il olsa ben çok mutlu olurum.Bugüne kada hükümetlerin bilgilerini gördük, biliyorduk. En güçlü hükümet bu hükümetimiz, Kozan’ı il yetkili ise kimse yapamaz” dedi.

Çok zorlu şartlar askerlik yaptığına dikkat çeken Saygılı, şöyle devam etti:

“Benim dönemimde askerlik zorluydu, su sıkıntımız vardı. Şimdiki askerlik şartları ile o zaman askerlik şartları karşılaştırılmaz bile. Son derece rahat ve güzel gelişmiş teknoloji ile askerlik yapıyor gençlerimiz. Silahları teknoloji o dönemle kıyaslanamaz. Yarım asırda çok şey değişti.”

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK