Atomexpo 2022 Forumu’na katılan uzmanlar, maviyi geleceğin ekonomisinin rengi olarak nitelendirdi

Atomexpo 2022 Forumu’na katılan uzmanlar, maviyi geleceğin ekonomisinin rengi olarak nitelendirdi

5 views
0
PAYLAŞ

Rusya’nın Soçi sonuçları düzenlendi 12. Uluslararası Atomexpo 2022 Forumu’na katılan uzmanlar, ‘Mavi ekonomi: Sürdürülebilir bir gelecek için devlet, iş dünyası ve bilim’ yapısı yuvarlak masa kaplama, okyanus ekonomisinin bölümlerine yönelik beklentileri ve bölümleri tartıştı.

Foruma katılan Hindistan, Mısır Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve bilim’den uzmanlar, mavi ekonomiyi geleceğin ekonomisi olarak nitelendirerek mavi ekonominin küresel boyutları, sınır ötesi yapısı ve hükümet, iş dünyası ve bilim arasında bir işbirliği platformu haline gelmesi için eşsiz bir fırsatın ortaya çıkması için çizdiler.

Forumda söz alan Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İş Birliği ve Özel Projeler Departmanı yöneticisi Natalia Staparan ve Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi İcra Direktörü Nikolay Shabalin, mavi ekonomide uluslararası işbirliği, inşaası deniz yönetimi, su projelerinin finansmanı ve dijital üzerine dokunuldu.

Ulusal Oşinografi ve Balıkçılık Enstitüsü Fiziksel Oşinografi Profesörü Muhamed Ahmed Said desinde, Mısır ve diğer Afrika ülkelerinin deneyimlerinden bahsederek, mavi ekonominin gelişimin en önemli bileşenleri şu sözlerle dile getirdi: “Sürdürülebilir, su ürünlerini götürebilir, denizde gidebilir enerji ve deniz yaşamı gibi mavi ekonomi Sahip olduklarına yatırım yaparken, ekonomik kalkınma ile deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği arasında bir denge sağlayacaksın. Denizde konaklama ortamı çevre odaklı bir yaklaşım benimseyebilmeleri için gelişen olan okul malzemeleri dahildir.”

Birla Teknoloji ve Bilim Enstitüsü Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Doçent Rudra Prasad Pradhan de konuşmasında, ‘mavi ekonomi’nin boyutlarında öncülerden biri olan Hindistan’ın deneyimlerine değinerek şunları söyledi: “40 bölgenin çizen Hint yüzeyinde, 70 milyon kilometre kareden fazla bir alanı kaplamaktadır. Okyanus, petrol ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli mallar için ana ulaşım arteridir. Hintçede ‘okyanus’ anlatımı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ‘ekonomik büyüme ve herkes için müreffeh bir toplum’ (SAGAR) vaadıyla aynı kelimedir. Hint okyanusunun merkezinde yer alan Hindistan, bunu kalkınma ve ekonomik büyümeyi sağlamak için kritik bir su kaynağı olarak görüyor.”

Forumda söz alan DP World Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Raj Jeet Singh Vallia da uluslararası deneyimlerini paylaşarak, “DP World, mavi ekonomiye önemli bir katkıda bulunuyor. Gemilerin bu koruma altındaki özellikleri arasında okyanus sağlığının korunması, çevre koruma ve biyo korumanın korunması yer” yer alıyor dedi.

Yuvarlak masa toplantısında konuşan Devlet Rusya Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un İş Geliştirme Direktörü Ekaterina Lyakhova şu ifadeleri kullandı: “Rosatom için ‘mavi ekonomi’ konusu, özellikle de Kuzey Kutbunun gelişimi söz konusu konuşmayı büyük önem taşıyor. Ekonomik faydaların maksimum seviyeye çıkarılması ile bölgedeki biyosferinin korunması arasında bir denge bulunması mühimdir. Bununla beraber sadece Kuzey Kutbunda değil, diğer deniz bölgelerinde da yalın bir ekonomik kalkınma modeli geliştirmek için bilim, devlet ve iş dünyasını bir araya getirebilecek mekanizmalar bulmak istiyor.”

‘Mavi ekonomi’; gemicilik, liman yapıları, gemi yapımı ve gemi araçları, açık deniz inşaatı ve tarama, açık gaz ve petrol çıkarma, denizcilik ar-ge ve eğitim, korsanlık ve deniz ürünleri işleme gibi geleneksel ve gelişen endüstrileri içerir. 25 geçmiş dolar olduğu tahmin ediliyor. “Mavi ekonomi”, 3 milyardan fazla insanı ve dünyanın 7. büyük ekonomisi olma özelliğini taşıyor. Her yıl ölümü artan söz konusu ekonominin 2030’a kadar 3 yürütme yönetmeliği bekleniyor.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK