Dr. Vahit Kirişci, “Tarım, başka bir ülkeyi insanlarını doyurmak için yapılacak bir faaliyet, öncelikli değildir. Önce kendimizi doyuracağız. Kendi insanımızın beslenme, barınma ve hedefimizi karşılamak” dedi.
Bakan Kirisci, Adana Valiliği’nde ‘Tarım Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Önümüzdeki yıllarda meydana gelen Bakan Kirisci, krizlerin fırsata dönüştürülebileceğinden bahsederek, “Bazen krizler fırsata dönüştürülebilir. Belki pandemi bu bize modası geçmiş. Ancak Rusya ve Ukrayna krizini pekiştirdi. Her ikisi de bizim olmayan, sizin için olmayan bir ülke değil. Her ikisi de Karadeniz’de ülkelerimizdir. Çok ciddi manada dış ticaret ilişkilerimizin ülkeleridir. Ancak bu iyi bir gelişme ve fırsata yönelik düzenlemeyi planlamamız gereken var” diye.
Türkiye’nin tarım sektöründen vazgeçemeyecektir Kirisci, “Türkiye’de hakikaten tarım sektöründen vazgeçmeyeceğiz. Orman yine bir başka ayağı. Doğa, milli parklar sistemler flora ve faunaen emsalsiz. Bence ki Cena-ı hak Adana’ya bazen torpilin üzerinde yapılmış. Türkiye’nin 112 milyar metreküp suyu var. Bu suyun yüzde 10’u Adana’daki 2 nehirden akmakta. Kullanımdan faydalanmak için hem de elektrikle karşı karşıyayız”.
“Un, yağ ve şeker, hayati ürünlerdir”
Kirişci, şunları vurgulayabilir ve şeker diyebilir:
“Tarım hakikaten ve hayati bir sektör. Biz mutlak suretle tarım ve orman cenahı olarak ihtiyaç sahibi olmamız var. Bu da üretmeyi gerektirir. Bu üretimi biz gerçekleştiriyoruz ama gerçekleştirklerimizi daha iyi yapabilmemiz var. Asla diğer sektörleri değersiz olarak algılanmasının ama bir stratejik tanımını gözden geçirmesi gerekir. Bunlar da un, yağ ve şeker. başlanan ana maddelerde hububat, yağlı tohumlar ve şeker pancarı. Bunlar bizim için vazgeçilmez, hayati ürünlerdir. Bunlar hem yem sektörü içinde çok önemli. Bu yemleri hayvanlarımıza yedirerek et, süt ve yumurtalarından istifademizi kullanıyoruz. Bu ürünlere yönelik verip öne çıkarılacaktır. Diğer gönderileri reklamız. da destek olmak.”
“Yağlı tohumlarda açığımız var”
Tarımın başka bir ülkenin insanını doyurmak için yapılmadığını kaydeden Dr. Önce kendimizi doyuracağız. Kendi insanımızın beslenme, barınma ve beklentilerimizi karşılayacağız. Düşünün bizim tekstil sektörümüz var. Konfeksiyonumuzun geleceğimizde bir yerimiz ama biz ham üretimimizi önemsiyoruz. Yağlı tohumlarda şansımız var. Hububatta ürünlerimiz var. Ancak bizim iç piyasa da bizim hepimizin bizim önceliğimiz olmalı. Karınca misali biz yolak, hayır için hayır. İnşallah rabbi akıbetini de hayır eyler. Bizim önümüzde tercihe kadar 15 aylık bir süre var. Satın alınan süreyi yerel yönetimlerimizle, teşkilat daha fazla üretime yönelik tüketim birimimiz. Oluşturmak için gerekli olan bir kısa vadeli bir takım oluşturacaktır. Bazı terim da orta vadede bize geç kalmasını sağlar. Uzun vadede teslim edilmesin da önceden alınmış olan bitirme olayım” dedi.
“Türkiye su zengini bir ülke değil”
Türkiye’nin su zengini bir ülke hekimi olduğunu söyleyen Bakan Kirisci, “Tarım il ve teşkilatlarımızda orada ziraat mühendisi, gıda mühendisi, veteriner, su ürünleri mühendisi olarak hesaba de ÇKS ilelerimiz hekimdir. Burada bir sadeleştirmeyez. Bizim esas Tarım Bakanlığı’nın gerek tarım açısından, gerekse ormanda düşünülmesi gereken bir şey. Su ile ilgili su kanunumuz var. Hayali o kanun da gerek Paris iklimi’nin de içinde olmak o uyumlu da adımmış gibi. Türkiye, su zengini bir ülke değil. Bu su zengini bir şekil olarak orada bir kez daha ortaya koymuş” şeklinde konuştu.
“Endişe olacak bir şey yok”
Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin desteklendiğini aktaran Kirişci, “Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürülürken bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 5 ürün için (Buğday, arpa, çavdar, yüksek ve tritikale) destekleme konusunda ilave dekara 50 TL destekleniyor. Bunlara ilave olarak çeltiğin içinde 6 ürün içinde 16 liraya desteklenen 24 liraya geldi. Diğer taraftan da tarım danışmanlarımız içinde 46 bin Türk Lirası’ndan 52 bin Türk Lirası’na çıkarıldı. Artık belki de arabamızdaki benzin istasyonundaki bir bakabilir durumdaki bakılabilir durumda. Arkadaş kaygısı bir şey yok. Beden eğitimi ama bunlar içindeyken şu an canını sıkıyor. Bugün buğday fiyatını hepimiz” dedi.
“Normal yakın bir yaşantımız devam ediyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Mart Dünya Su Günü’nde çiftçilere konuşacağını söyleyen Bakan Kirisci, şunları söyleyeceğini kaydetti:
“Biz üretimimizin geleceğine devam etmek, üretmekle cesaretlendirecek olan 22’sinde Dünya Su Günü’nün sayın yöneticilerimiz gerekenleri yapacaktır. Üretmek istenilmeyen zayıf sanayi sistemlerine, ‘Siz üretin. Biz yanınızdayız’ mesajını vermiş olacak. İnanan insanlar karamsarlık yakışmaz Biz bunda bir ferahlık. Herhangi bir çiftin çiftçiliği, bu bütçeyle olması gereken, özel sektördeki dinamizmiyle her türlü geleceğiz. AK Parti iktidarı döneminde 20 yakın bir desteğinizden birisi Tarım ve Orman Bakanı oldu. Biz tabi 81 ilimize hizmet değil ama Adanamıza da başka bir gözle bakacağız. Hepimizin bir iş birliği içinde olması son derece önemli. Bu gözden geçiricinin güzel bir şekilde ortaya çıkarsak eski eşyaların hiçbirinin gelemeyeceğimiz yok. ‘Beni arayanlar işte sayın bakanım çok zor gidiyorsunuz’ diyor. Bende onlara ‘Bu bir fırsat’ diyorum. Dağınık olan bir masayı birazcık toparlıyor olmak bile herkese bir umut verirse çünkü bu çeşitliliğe sebep veren bu global olay ve yaşanan pandemi. Bu ülke ne pandemi de ne de global krizde çok şükür öyle bir anormal şeyimiz yok. Normale yakın bir yaşantımız devam ediyor. Emtia fiyatları, girişler giderek artıyor ama herkes için giderek artıyor.”