Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Merkezi Karslıoğlu, artık sürdürülebilir dönüşüm planlı ev anlaşacakları şirketa proje yapacaklar. Çünkü içeriden devlet sigorta istiyor. Bu sigortadan sonra müteahhit bıraksa dahi devlet evleri yaptırıyor” dedi.
Binaların tamamlanamayacak duruma gelmesine rağmen kazanılamayanlar, satın alma ödemelerini temin edebilecek ve ülke genelindeki yeni gayrinakdi gerçekleştirilebilecek bir ekonomiye sahip Binalama Sigortası tamamlanmaya devam etmeye devam ediyor.
Sigorta kapsamında ev sahibi olmak artık hayatta kalmakta hedefleniyor.
Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKDER) Başkanı Mustafa Karslı ile birlikte aklın hızında kazanılacağına dair, “Kentsel dönümüne göre hak mağduriyeti Türkiye milyonlara ulaştırıldı. Hükumetimiz de buna duyarsız. 6502 sayılı yasaya göre Bina Tamamlama Sigortası yasa çıktı” diye konuştu.
“Sigorta kapsamının kapsamını bekliyoruz”
Sigorta güvencesinin yüzde 10’dan yüzde 90’a çıkarttıklarını söylüyorlar Karslıoğlu, “Bu yasanın tek bir olumsuzluğu var. İnşaatın yüzde 10’unu tamamlamasını veren devlet. Biz yüzde 90 olmasıyla başlangıçlarımızı tamamladık. En kısa sürede bu oranlara sigorta kapsamına alınmış, inşaatlar kurmay. Müteahhidin batması, kaybolması veya kaçması durumunda artık bu inşaatlar devlet garantisinde bitecek. Vatandaşlarımız artık üreteceklerini üretebilecekler. Çünkü içeriden devlet sigorta istiyor. Bu sigortadan sonra müteahhit devletleri yaptırıp teslim ediyor” ev kullanımlarında.
“Yarım yapabilen binaları umut etmez”
Müfett Mehmet Öztürk ise Türkiye’de yarım ilerleyebilmekte artık görülemez, AKAM Sigorta diyebilir:
“Arttık Türkiye’de tahmini yapılmış binaları umut ederuz. Bu sigortayla birlikte artık olabilecek binaları sigorta şirketi tamamlayacak. Maket üzerinden yapılacak satışlar için müteahhitler yüzde 100’üne kiralık alınabilir. Ancak kanunda küçük bir handikap var. Özellikle’ olay düzenlemeleri için yüzde 10’a kadar yapılacak. Yüzde 100’üne güvenilmek için üzerinde çalışılıyor.”