“Bu Çukurova toprağı / Yaşar Kemal ile Çukurova’da” etkinlikleri

“Bu Çukurova toprağı / Yaşar Kemal ile Çukurova’da” etkinlikleri

9 views
0
PAYLAŞ

Adana Büyükşehir Belediyesi Koza ve Yaşar Kemal Vakfı’nın birlikte organize edildiği, “Bu Çukurova hava / Yaşar Kemal ile Çukurova Altında” dersinin ilki Adana’da.

Feridun Andaç’ın moderatörlüğünü üstlendiğini, Buket Tekin ve Cihan Erdönmez’in markası olarak, “Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden yarına” paneli 75 Yıl Sanat Galerisi’nde.

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in “Bir insan gökten düşmez. Onun kişiliğini oluşturabilecek” sözlerine vurgu yaptı.

Gökçeli, Adana’da 2017 yılında düzenledikleri ilk Yaşar Kemal Sanat Günleri’nin öğretmenlerle buluşmasıyla hatırlatmak, yaşayarak eğitimin Yaşar Kemal için bir tutku olduğunu ifade etti. Gökçeli, “Bu Çukurova hava /Yaşar Kemal ile Çukurova’da başlığını burada bu program, özel Yaşar Kemal öğrencilerin aracılığıyla gençlerin ayrıcalıklarıyla, insan ve doğa sevgisi, kapsamlı kapsama alanımızı kapsama alanımızı sahiplenmeyi geliştirmeyi, rekabete yönelik eğitimden yararlanma, kente öğrencilerini kapsayan bu program , yeniden bakarak, daha iyi tanımalarını ifade etmeni sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Gençler kendi yolundayle yorumlayacak”

Ayşe Semiha Baban Gökçeli, şöyle devam edin:

“Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor. Gençler, kitaptaki temaları, dönem, çevre ve kullanımda farklı bir sanat dilinde yeniden yorumlayın, yeniden üretecekler. Bir esere, algı ve yorumlara bir kaynak olarak yaklaşınca, yaşamlarını ve yüksekliklerini sorgulayacaklar, doğa insanla etkileşimleri daha özgürce yoğunlaşıyorlar. Farklı bir sanat diliyle yeniden üretileceklerini tercihimiz de şu şekilde: Gençler için kullanılabilir bir çok yönlü ve hakim. Sözeli; film, fotoğraf, grafik tasarım, müzik ve dram gibi farklı sanat dilleri ile yorumlarken, daha rahat ve özgün karakterleri öğreniyorlar, Edebiyatı yaşayarak öğreniyorlar. Siz eğitimcilerimiz, genel ve bir, bir ürünün içeriğinden çok dersleri, hedefinizin bir parçasına uygulanmadan, kullanım alanlarını tamamlamak, dünyadan ve her şeyden önce alınmaya başlanmalarının bilincine varmalarına yardımcı olmak için büyük çaba sarf edeceksiniz. Gençlerle birlikte daha, daha insanca bir şekilde yetiştirilmek üzere yetiştirilebilir. Sizlerin gerçek hayattakinizin yaşamınızın nasıl olacağını tahmin etmek için kullanılabilir.

“Onu maceraça hayranlığım arttı”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, Seyhan Belediye Başkanlığı yana Yaşar Kemal’i çok farklı ve yoğun bir hazırlıklarını bu konuda belirtti. Başkan Karalar, “Çünkü yeni nesil ve bizler Yaşar Kemal’i daha iyi tanımalıydık. Onu daha iyi tanımak için araştırıp, okudukça hayranlığım katlanarak arttı. Geçen yıl Hemite’de 3 yıllık bir program hazırladım ama yine onu yine henüz olmadı. Büyük bir değeri, böyle bir ustayı gelecek nesillerin büyük böyle daha iyi tanıması ve anlaması için hala devam ediyor. Adana’yı planlamak, insanıyla, bütün dokularıyla Yaşar Kemal gibi henüz planlanmamış. Aslında Adana’nın dışında geçen romanlarda da insanlarında, doğalarında, doğayla dünyadayken, insanlarla dolu şeyleri onun kadar etkili ve güçlü bir çok yazar var. Yaşar Kemal yıl 100 yaşında olacak. O fiziki olarak yanımızda bulunmamak ama kadar kadar bizim içimizde, içimizde, içimizde bitecek. Yaşar Kemal, ‘Bu bütün bir savaştır, bir ekonomik durum durumudur. İnsanoğlunun, alınını tırmanırken insanlığını, bulunduğu yerde doğayı da kurtarmaya çalışıyoruz’ diyor. Bugünün uğruna ölümden önce süt gerçeğinin katledilmesine diyor. O Çukurova ile bir dünya çapında savunucusu anlatılmıştır.

Benzeri olmayan var

Yaşar Kemal’in, Yaşar Kemal’in, “Benim kitaplarımı herkesin hayatta olmasından, kendisinden çıkamayacaklarından, kimsenin kimseyi aşağılamasın, kimsenin kimseyi asimile etmesin, insanlığı asimile söyleyemeyecek devletlere, insanlara karşı tahmin edilemez. kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki bir kültür yok edenlerin, kendi kültürlerimin da ellerinden uçmuş Benimr. Benim kitaplarımı okuyanlar fakirlerle birlik olsunlar, bütün insanlık utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınlarını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, bunu bir tek Yaşar Kemal’in özlemini ifade etti.

“Dünya binbir çiçekli bir kültür bahçesidir”

Başkan Zeydan Karalar, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yaşar Kemal sarı sıcak Çukurova’yı hikayeler o güzel hikayelerin kırk ayrı dilinden teslim eden bir kalemdir. Bugün Yaşar Kemal’e mandıra ne söylesek az kalacaksın. Ancak onun adına yakışan tüm çalışmaları, ödüllendirilecek destekliyoruz. Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte ilerleyeceğiniz müzelerde çalışmalar da bu bakış açısının bir ürünüdür. Yaşar Kemal’i yeni kuşaklara tanıtmak, gerçek anlamda doğaya ve mutlu olan sevgisini, mutluye mutluye sevinir, çok kültürlülüğe olan olan inancını, barış tutkusunu bir kez daha ifade etmek için buradayız. Yaşanabilir Kemal’i kitapların ve olabileceği gibi bir büyütülebilir olarak, yazarları değiştirebilecek ve hatta umut olarak bir güç olarak anlatabiliriz. Çünkü o ‘Benim için dünya binbir çiçekli bir kültür bahçesidir. Bir çiçeğin bile yokluğu dünya için büyük bir alışveriş demek’ diyor. Yaşar Kemal’i, onurumuzu, gururumuzu bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. 2023 yılında, doğumunun 100. yılında onu olağanüstü olaylarla anmaya devam ediyor.”

Feride’nin konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Andaç’ın yaptığı, Buket Uzuner, Latife Tekin, Cihan Erdönmez’in Yaşar Kemal anlatıldı, hatıraları paylaşıldı.

Etkinlikte Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü “Anadolu’dan Binbir Ezgiler Yaşar Kemal’e Türküler” isimli dinleti sundu.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK