Çukurova 3. Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı açıldı

Çukurova 3. Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı açıldı

11 views
0
PAYLAŞ

Adana’da Çukurova 3. Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı açıldı.

Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, diğer kuruluşlar ve Adana Hazır Giyim Platformu iş birliği ile büyük Çukurova TEXPO 2023- Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmeye başladı. Çukurova TEXPO’da erkek, kadın, çocuk ve bebek hazır giyim ürünleri, konfeksiyon aksesuarları, kumaş ve tekstil makineleri sergileniyor.

Açılış töreninde konuşan Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, “Çok uzun zamandan beri Çukurova’da pamuk hasadı yapılıyor. 1800’lerin ikinci yarısından sonra dünyanın gözü buraya çevriliyor. Ardından da sanayileşme de burada başlıyor. Daha sonra da Ege’de devam ediyor. Türkiye’nin kendi ölçüsü burada karşılamıyor. 1980’lerde Türkiye tekstilde yaşıyor. Uzun yıllar beridir ihracatta ve tekstil sektörü belli bir yere geldikten sonra tıkanmışlık yaşadı. Her ne kadar çalışanlar çok üst düzeylerde olsa da sektör bir yerden sonra tıkanıyor” dedi.

“Ciddi markalar oluşturmamız ve o markalara yatırım yapmamız gerekiyor”

Vali Elban, “Pamuk ekimi bizim muhafazamızı karşılıyor mu ona bakmamız lazım. Pamuk ekmek için doğru alanları bulmamız gerekiyor. Polyester ve diğer ham maddeler için de çalışma yapılıyor. Bu konuda da sunucularda aktif rol oynayanların işe alması lazım. Ulusal düzeyde çok ciddi markalarımız var. Ama konu uluslararası sınırlar boyunca sıkıntılarımız başlıyor. Eğer uluslararası seviyedeyse ciddi markalarımız yoksa ihracatta söz konusu değil. Bizim bu eşiği geçmemiz için ciddi markalar oluşturmamız ve o markalara yatırım yapmamız gerekiyor. Tasarım yarışmaları yapılıyor. Yapılmasındaki neden artık üretilen kumaşa tasarımla beraberindeki kıyafet ve ürünlere daha fazla katma değer verilmesi isteniyor. Ama bu alanda da arzuladığımız yerde olmayacağız. Yine bu konudaki sıkıntıları içerenlerden biri basit dikiş makinesi de dahil olmak üzere sektöre makine üretmiyoruz. Üretmediğimiz makinelerde dünyada nasıl birinci oluyoruz. Japonya’dan dikiş makinesi gelmediği zaman buradaki sektör ne yapacak. Artık bizim de halkımız yaşlanıyor. Sektörel hazırlıkları planlama yapıyoruz. Arazi ve insan kaynağının yapılması gerekiyor. Pandemi de Çin’de üretim azaldı iyi para kazandık. Pandemi ardından Çin’de yine başladı üretim yine az kazanmaya başladı. Bu noktalarda ciddi manada çalışma yapmamız gerekiyor. Ham maddelerde de makinelerde de istihdamda ciddi operasyonlar yapmamız lazım. Çok zor şeyler değil. Ben sektörü bir yere çalışanlar bütün firmalarımıza çok teşekkür ediyor. Fuarımız herkese hayırlı olsun” diye konuştu.

“Adana’da tekstil bir yere ısınmaya çalışıyorlar”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise konuşmasında, “Ben tekstil ile ilgili bir şey olduğunda ve konuştuğunda çok heyecanlanan çok da duygusallaşan bir kardeşinizim. Çünkü ilk profesyonel yaşam tekstil ile iplik makinesinin başında başladı. Genel Müdür gördükten sonra da biraz siyasete atılarak devam etti. Hala aklımızda üretim var. Tekstil var. Dolayısıyla tekstil ile ilgili bir etkinlik olduğunda ben de hatıralarımı tazelemiştik. Çok da mutlu günler. İplikten kumaşa, konfeksiyona kadar bütün her şeyle uğraşan bir kardeşinizim. Türkiye’de bir çok markaya sahip olduğu için bu heyecanlar bende var. Böyle fuarlara gelmek beni çok mutlu ediyor. Tekstile özel önlem vermek gerekiyor. Tekstil Türkiye gibi ülkelerde vazgeçilecek bir sektör değil. Hem çıkışının katma muhafazası çok olması hem de çalışanın önemli bir bölümüyle karşılaşması açısından değerleri çok daha fazla önem taşıması gerekmektedir. 1,5 dolarlık hacim içinde 30 milyar dolar bir miktar yeterli değil. Biraz önem gösterildiğinde ihracatın ve ithalatın 2 kat artacağını düşünüyorum. Otomotiv sektörünün verilerinin artması çok üzülüyorum. İhracatın çok olması güzel ama otomotiv ihracatı açık ve net ihracattır. Döviz ihracatını elde etmek bir ticaret değildir ama tekstil katma değer üretir. Para kazandıran bir sektör o yüzden biraz daha önem verilmesi gerekir. Türkiye’nin aldığı ödeme yeterli değildir. Firmaları tutuklarım. Çok önemli bir çaba gösterdiler. Adana’da tekstili bir yere çalışıyorlar” ifadeleri kullandı.

“Adana istihdam ve tekstil konusunda kademe atlayacak”

Tekstile önem verilmesi ve bir Tekstil Bakanlığının daha fazla kuruluş kurumlarına değinen Karalar, “Ben bir Tekstil Bakanlığının dağıtımını ve bu sektöre daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bir gün gerçekleşir. Adana’da tekstilin kaynağı, öncüsü ve başlatıcısı. Zamanında Fransızlar da buraya ilgi gösterdi. Çünkü verimli topraklar nedeniyle. Sanayinin başlangıcında da etken rol oynadı. Adana bu işin öncüsüdür. Son yıllarda duraksayan Adana’nın, yeniden atağa kalkacağına da şüpheniz olmasın. 10 yıl içinde Adana istihdam ve tekstil konusunda kademe atacak. Adana bölgenin öncüsü ve lideri olmaya adaydır ve olacaktır”diyerek başarıya ulaştı.

Katılımcıların konuşmalarının ardından fuar toplantılarına açıldı. Adana’da üretilen dikiş makinesini de gözlemleyen Adana Valisi Dr. Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar firmaları tek tek gezerek bilgi aldı. Fuar’ın 4 Şubat’a kadar gezilebileceği aktarıldı

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK