Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buğday fiyatı açıklaması Adanalı üreticileri sevindirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buğday fiyatı açıklaması Adanalı üreticileri sevindirdi

6 views
0
PAYLAŞ

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadı sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yetiştirilen buğday fiyatı çiftçileri memnun etti.

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadı sürüyor. Çoğu ürünün hammaddesi olan ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle stratejik özelliklere sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışıyor. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve tüketimin yaklaşık yüzde 4’ünü bölümü Adana’da bu yıl geçen bölgelere göre yaklaşık yüzde 15 azalmayla kent geneli 1 milyon 400 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 350 ile 500 kilogram arasında verim alınan buğdayda teslim ise 700 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.

Buğday fiyatları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın bir sonraki çıkışında elindeki ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise ton başına 7 bin 500 TL geçeceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı tarafından öğrenilen buğday fiyatı Adana’daki çiftçileri memnun etti. Adana İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na değerlendirmede bulundu.

Doğan, fiyatların geçen seneye göre yaklaşık yüzde 25 düştüğünü belirterek, “Geçen sene buğday fiyatları ton başına 6 bin 450 lira olarak açıklanmıştı. Ayrıca ton başına bin liralık destek sadece TMO’ya verimleri döken çiftçiye veriliyordu. Bu seneki uygulama daha iyi oldu. Bu sene ÇKS çiftçi kaydı olan bütün çiftçilere ton başına bin lira verilecek. Biz fiyatları aslında 10 lira olarak tuttuk. Açıklanan fiyat ovadaki çiftçiyi bir miktar kurtarır ancak kıraç sonunda verim düşük olduğu için oradaki çiftçimizi kurtaramayacak” ifadesini kullandı.

“Mısır ile pamuk fiyatlarının da yüksek açıklanmasını bekliyoruz”

Doğan, Rusya-Ukrayna savaşı ile buğdayın öneminin daha da yayılmasını vurgulayarak, gördüklerini söyledi:

“Buğdayı biz her sene ekmeliyiz. Savaşta gördüğümüz paramız dahi olsa buğday alamayız. Buğdayın her zaman hükümetimiz tarafından yazılanları istiyoruz. Çiftçimizin cebine ton başına 9 bin 250 lira giriyor. Ağustos ve Eylül güvenliğini hasadı yapılacak mısır ile pamuk fiyatlarının da yüksek açıklanmasını bekliyoruz.”

Öte yandan Doğan, buğday fiyatının kalkacağı şu anda ton başına 6 bin 500 lira olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından fiyatların açıklanmasının piyasayı rahatlattığını belirtti.

Çiftçi İsmail Anmaç ise üretici fiyatlarının iyi olduğunu, ovada üretim yapan çiftçilerin para kazanacağını söyledi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK