Deprem Mersin’de kentsel dönüşüm talebini patlattı

Deprem Mersin’de kentsel dönüşüm talebini patlattı

6 views
0
PAYLAŞ

MERSİN (İHA) – Kahramanmaraş ve Hatay’ın yanı sıra farklı birçok ilde art arda meydana gelen depremler, göz dışına çıkmaya maruz kaldı. Eski yapı stoku çok fazla olan Mersin’de de aşınmaya direnç kırılırken, oldukça talep uzaması gösteriyor. Mersin’de ilk uçuşu gerçekleştiren, ikinci projede yolu yarılayan merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, taleplerin bir anda ortaya çıktığını söyledi.

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde yıkım olmadan da büyük olaylar yaşanan Mersin’de insanlar günlerce evlerine giremezken, yaygın büyümeye talepler çığ gibi büyüdü. Mersin’de ilk kullanım ömrü Çay Mahallesi’nde gerçekleştiren ve geçmişteki çocuklara anahtarlarını veren Akdeniz Belediyesi, Barış Mahallesi’nde devam eden 415 konutluk ikinci projeyi de yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edecek.

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapımına devam edilen yerinde hareketli projesinde bloklar yükselmeye başladı. 60-70, hatta bazı 100 yıllık evlerin bulunduğu mahallede artık doğalgazlı modern konutlar, iş yerleri, kültür merkezi, kreşi, otoparkı ve

yeşil alanlar ile dolgun bir yerleşim şekilleniyor. Çay Mahallesi’nin ardından Barış Mahallesi’ndeki yerinde geçici bozulma de özellikle depremlerin ardından çok eski ya da çok katlı binaya sahip olmak korkan Mersinlilere yeni umut oldu.

“2024’e girerken vatandaşlarımıza anahtarlarını teslim şirketi”

Barış Mahallesi’ndeki inşaat arazisi incelemelerinde bulunan ve yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Başkan Gültak, burada İHA muhabirine açıklama yaptı. Kentsel artışın önemi ve yaşanan talep patlaması hakkında bilgi veren Gültak, şu anda blokların hızla yükseldiğini belirterek, “2023’ün 9-10’uncu ayı gibi yüklenici sözleşmesinin sözleşmesi bitiyor. Dolayısı ile bu yılın sonuna doğru inşaatları teslim almayı hesaplıyoruz. 2024 yılına girmeden önce de vatandaşlarımıza Barış Mahallesinde anahtarlarını teslim etmiş olacağız” dedi.

Projede 415 konut, 40’ın üzerinde iş yeri, bir cami, bir kültür merkezi, bir de kreş ifade olduğunu söyleyen Gültak, “Bunun dışında yeni otoparklar, yeni caddeler, yeni sokaklar ve yeni yeşil alanlar da kazandırmış oluyoruz. Burası ada temelli birleştirme projesi. Yaklaşık 40 dönümlük bir adaydı burası. Eski binaların hepsi yıkıldı ve yeniden bir şehirler yapıyoruz burada ve şu an itibariyle de Barış Mahallesinde yüzde 94 anlaşmayı sağladık” diye konuştu.

“Yeni projelerimiz hazır”

2024 yerel seçimlerinde yeniden aday olacağını söyleyen Gültak, “Seçimlerde milletimizin tercihlerini bizden yana kullanmayı düşüneceğiz. Ondan sonra da bu mahallede, Bahçe Mahallesi’nde, Çay Mahallesi’nde ve Turgut Reis Mahallesi’nde de şu an için projelerimiz hazır. Seçimden sonra da onların startlarını çalıştırma” ifadesini kullandı.

“Pansuman değil, radikal tedaviyle bırakmayın”

Kentsel çıkışların Mersin için önemine değinen Gültak, olumsuzlukları hatırlatarak, Mersin ve benzeri illerin yatakları pansuman tedavilerle değil, radikallerle çözülebileceğine dikkat çekti. Seçildiği yönetimden Mersin’in ima ve harici deformasyon olmak üzere iki ana sorunu olduğunu söylediğini aktaran Gültak, “İmarın son döneminde bakan tarımı ve büyüklerimizle görüşerek çözdük. Diğer ikinci sorun da iki nedenden dolayı mutlaka dışlanmaması gerektiğini söyledi. Mersin’de sadece kaçak yapı söz konusu değil, aynı zamanda yaşı ve miadı dolmuş birçok bina var. Bunları yazmanın tek bir yöntemi var, vatandaşları ikna edip, devletlerin hizmetleriniyla görevlilerin olanaklarını birleştirerek, belediye arada köprü olmak zorunda ve geçici olarak aktarmayla ada temelleri olarak çalışmalarını sürdüren bu şehri değiştirmeye çalışıyor. Kentsel geçişle yaşlı veya kaçak stokları ortadan kaldırmıyor, sadece yeni şehirler ortaya koyuyorsunuz. Yeni caddeler, yeni bulvarlar, yeni sokaklar ortaya çıkıyorsunuz. Otoparklarınızı çözüyorsunuz, trafik ölümlerini yok etme çalışmaları oluyor. Ayrıca bu kaynaklardan gelen raporlar hepsi doğalgaza ve yeni teknolojilere kavuştukları için bir bakıma da çevreci bir proje oluyor. Bundan dolayı Mersin’in bu stoklarının ortadan kalkması için vatandaş, belediye ve iktidar el ele vererek geçiş projelerinin devam etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Her türlü riski gözetleyen alıcı”

Kentsel uyumun gösterdiği dayanıklılıkların artık kırıldığını ve halkta bir güven oluşturduğunu söyleyen Gültak, “Seçildiğim gün boyunca aşırı performanstan bahsetmek Akdeniz Belediyesi boyutları içinde aslında intihara sondir, çünkü çok büyük siyasi riskleri olan bir şeyler içerir. Ama ben makam için idealdim, belediye başkanı olarak hizmet etmek için ve buradaki insanların kaderini değiştirmek için seçtiğim için her türlü riski gözetlediği için, çünkü pansuman yolunda, makyaj yapmak istemedim, insanlara gerçekleri anlatmak istedim. Bu zor, çünkü sabahtan akşama dolaşsanız bile yetmiyor zaman. İnsanlara güven duymanız, insanlarınızın boyutuna inanmaları gerekiyor. Uzun bir çalışma temposuyla bunu sağladık. Sağladığımız için bugün bu inşaatlar bitiyor. Depremden çok önce bizim işlerimiz bitti” dedi.

“Israrla randevu talep edenlerin sayısı bir anda arttı”

Bunun ardından ‘Bu belediye başkanı bize bazı şeyleri anlatıyordu, hakikaten adam doğru söylüyormuş’ mantığına gelen insanlara ulaşmaya işaret eden Gültak Deprem, şöyle devam etti:

“Israrla randevu talep edip görüştüğümüz muhtarların, girdilerin sayısı bir anda arttı. Biz de insanlarda bu inançları bekleme veya zayıflamadan 5 projemiz hazır, inşallah gelecek dönem bu düşünceyi hayata geçireceğiz. Farklı mahallelerden de talepler geliyor, çünkü bunları anladılar; deprem tahminimiz, Türkiye deprem ülkesi. Mersin deprem şehri değil ama Adana’dan bir fay hattı, Erdemli ve Kıbrıs tarafından da bir fay hattı geçiyor. Bu fay hattı cılız da olsa, büyük bir yıkıma yol açmayacak bir deprem kalıcılığı oluşturmasa da artık insanlar Mersin’de stresli ve yaşlı evlerde oturmak istemiyorlar; teknolojik, daha iyi, yapısı daha güzel olan evlerde oturmak modu. Talepleri çok ve biz de onların bulunduğu yerlere erişebildiği kadar yardımcı olmak istiyor ama bu sadece Akdeniz Belediye Başkanının çalışmasıyla olmaz. Burada mutlaka Büyükşehir Belediye Başkanının ve diğer belediyelerin bulundurması lazım. Belediyeci olarak iktidarımızın güvencesi arkamıza, sahibi da yanımıza alarak, çünkü vatandaş da burada rağbet etmeye ve az da olsa üzerinde bulunmalı, bu şekilde bu şehirler hızla dönüşür. İktidarımız boyunca 20 küsur yıldır bunu birçok ilde bakanlarımız, belediye başkanlarımız gerçekleştirdi. Biz de seçtiğimiz günden itibaren bu kurguyu gerçekleştirdik, kanıtladık. Dolayısıyla bir belediye başkanı olarak işim daha kolay, çünkü vatandaş güveni geldi. Bundan sonra da talepler sağlamak için gücümüz yettiği kadar geçici teslimate devam ihtiyacımız.”

mahalleli mutlu

Barış Mahallesi’nde doğup büyüyen Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen de, babadan kalma yerlerini aşırı performanse geçerek hak sahibi olduğunu söyledi. Başkan Gültak’a teşekkür eden Gülgen, “Çok iyi oldu. Son iki ay içinde TOKİ hızlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Girdiklerini alan ilan etmişlerdi, bu arada buradaki geliri biraz daha düşük ailelerin tekrar ev sahibi olacakları ortaya çıktı. Bu merkez Başkan Gültak çok önemli bir yerdi. Yepyeni bir şehir olacak. 60 yıl önce buralar bahçeli çok güzel bir yerdi ama ben 70 yaşındayım ve burada doğmuşum. Buralar 70 senelik bir evdi. Biz burada bazı yıkımları da gördük, demirler bile erimişti, betonları ya dereden ya denizden getiriyorlardı. Onun için çok iyi oldu, inşallah diğer mahallelerde de aynı şeyi görüyorsun” diye konuştu.

Doğduğundan bu yana Barış Mahallesi’nde yaşadığını dile getiren hak sahiplerinden Mehmet Akgül ise evlerinin yaklaşık 50 yıllık çok eski bir evini ve yıkılma tehlikesinden kurtararak, “Başkanın ilk adım atması çok iyi oldu. Bütün mahalleli sevindi. Bir an önce bitmesini ve artık kendi evimizde oturmayı istiyoruz” ifadesini kullandı.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK