Mahir Turhan ve arıcı Celal Çay 300 yıldır üretilen Eğriçayır Yaylası balının, ‘TA’ alevlerine sahip olduğunu tespit etti. Bu tespit sayesinde doğal bal arayışında olanlar için Total Anti Mikrobiyal Aktivite Değerinin (TA) yol göstericisi olacağı belirtildi.
Dünyanın en değerli balları arasında Total Anti Mikrobiyal Aktivite Değeri (TA) sahip ballar yer almaktadır. Bu balların şifa kaynağı sonuçları yanı sıra en önemli özelliği doğal olması.Dünya Arıcılık Örgütü Apomondia’ da dünyanın en iyi balı seçilerek Türkiye’yi gururlandıran arıcı Celal Çay, 300 yıllık balın muhafazası için Prof. Yapılan düzenleme dünyanın en değerli balları ile Mersin’in Erdemli ilçesi Eğriçayır Yaylası’ndan üretilen balın aynı özelliğinde, TA ömürlerine sahip olduğunu tespit ettiler. İngiltere’de yapılan analizlerde Türk Balının ‘TA’ konuşmasının 16,5 olduğu belirlendi. Türkiye’de TA bitkilerinin sahibi ilk balın Eğriçayır Yaylasında üretilen bal olarak tescillenmesi ise arıcıları gururlandırdı. Bu araştırma kullanıcılarına göre arıcılarılar ballarını TA’ya uygunluğunu belirterek kullandıklarına sunabileceği saklanıyor.
Turhan, “ TA Değeri, Balın Doğal Olduğunun Göstergelerinden Biridir”
Anadolu’da Türk ballarını araştıran ve bu alanda 300 yıllık bir gelenek Mersin Üniversitesi’nden Prof.
TA çıkarmak sahip bir balın, doğal balın göstergelerinden biri olan bilge dikkat çeken Prof. Turhan, “ TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Balın tüketilirken dikkat edilmesi önlemlerin biri balın olup olmadığı, başka bir güvenilirlik, üçüncü factor ise şifa değeridir. Bir bal gerçek olabilir, güvenilir olabilir ama her balın şifa değeri aynı değildir. TA yüksek değeri olan balların şifa değeri yüksektir. Balın TA gözetimi yüksek olması yalnızca hapishane muhafazası yüksek olması değil aynı zamanda doğal bal arayan vatandaşlarımız içinde bir yardımcı şüphelidir. Balın TA muhafazasının yüksek olması onun doğal olarak kullandığı göstergelerinden bölümleri. Allah’ın bir lütfu olarak bu topraklar bal açısından çok zengindir. Bu zenginlik içinde Bu topraklarda yaşanan TA değeri olmayan bal varlığına olan inancıyla hareket ettik. Ve Eğriçayır ballarında yaptığımız T taramaları çalışmaları bu inancımızı doğruladı” diye konuştu.
“TA değeri hem biz tüketicileri, hem tüketicilerimizi mutlu ediyor”
Eşsiz mülkiyet ise Türkiye’nin önemli bal üretim merkezi olan Eğriçayır Yaylası’nda 300 yıldır nesilden nesile üretim yapan arıcı Celal Çay ise yürüdüğü yolda arıcıları gururlandırdı.
TA tahliyesinin tespit edilmesi arıcılar ve örnekleme için büyük uzantıları sağlamak için gururlu yayılmasını ifade eden arıcı Celal Çay, “ Türk arıcıları olarak milli mesele olarak gördüğümüz Türk balının dünyanın en iyi balları arasında yer almasını göstermeyi sürdürmeye devam ediyoruz. Toplam Aktivite Değeri çalışması Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan hocamızla yürütüyoruz. Toplam Aktivite Değeri yani kısaca, TA değeri, balın mikroplara karşı etkisini gösteriyor. TA değeri taşıyan ballar şifa bilinciyle kullanılıyor. TA değeri bir balda varsa, bu balın doğal bilgi göstergelerinden bir tanesi. TA değeri taşıyan balların şifa değeri vardır. TA değer çalışması hem biz tüketicileri mutlu ediyor. Hem de aynı zamanda nesillerimizi mutlu ediyor. TA, harcama sahip bir balı ürettiğimiz zaman emeğimizin karşılığını alıyoruz. Aynı zamanda sahip oldukları TA damgasını görerek satıl aldığı balda, o balın gerçekten şifalanma sürelerine sahip bir balı aldıklarından emin oluyorlar. Çocuklarda mutlu oluyor” şeklinde konuştu.