‘Kuş Cenneti’ndeki yangınlar çevrecileri endişelendiriyor

‘Kuş Cenneti’ndeki yangınlar çevrecileri endişelendiriyor

6 views
0
PAYLAŞ

Mersin’in Silifke ilçesi ‘Kuş Cenneti’ olarak da bilinen Göksu Deltasında gece başlayan yangın sabaha karşı sonaken, bölgenin her yıl aynı döneminde çıkan yangınlar çevrecileri endişelendiriyor.

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan deltadaki sazlık alanında, dün gece henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Deltanın bir yerinde söndürme çalışmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Silifke Şefliği ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, bölgeye hazır bekleniyor. Arazinin yürümesi nedeniyle deltanın karaya uzak noktalarındaki alevlere müdahale edilemedi. Yangın, saatler sonra sürelerini kaybederek sabaha karşı bir söndü.

Çevreciler

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Göksu Deltasının çok önemli bir dünya temsilcisini işaretleyerek, sulak alan özelliklerine sahip bölgeleri Uluslararası Ramsar Sözleşmesiyle korumaya alındığına dikkat çekti. Uluslararası sözleşmelerle koruma altında bulunan bölge çok iyi koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Ancak ne yazık ki, gerekli önlem alınamıyor. Hem avcılar hem de hayvan otlatanlar çok dikkatsiz bir şekilde veya yöneticilerini. Burada yaşayan halkı bilinçlendirebilirsek ve ilgili bakanlıkça gerçek bölgelerde yasak bölge ilan edilirse bu Sorun çözülmüş olur.Ama maalesef orası korunaklı olmasına rağmen, insanların kullanışlı bir şekilde girip çıktığı, yasak piknik yaptığı bir alan.Bunlar tamamen yok edilmeli.Çünkü dünya mirasımızı bizim korumamız gerekiyor.Bu bölgenin yerleşim alanlarına çok önemli.Her şeyden önce bölgelerin yaşam alanları açısından ne kadar önemli olduğu oradaki halka çok iyi anlatılmalıdır.

“İmara açılması mümkün değil”

Aslan, yangınların, bölgenin imara açılması için çıkarıldığı yönündeki iddialara ise şöyle cevap verdi: “İnsanlar bilir ki, yangın sonucu açılan alanlara imara açılamaz. Çünkü orası zaten doğal sit bölgesidir. Bu bölge kesinlikle bakanın izni olmadan imara açılamaz. Bu yüzden ben bu yangınların imara açılış için çıkarıldığı iddialarına katılmıyorum.Daha çok bilinçsizce avcıların çıkardığını düşünüyorum.Çünkü daha önceki yangınlarda bizim yaptığımız incelemelerde, daha çok avcıların ve hayvancılıkla geçinen insanlarımızın tedbirsiz ve dikkatsiz davrandığını görüyoruz.”

“Sulak ortamların bileşenleri çok önemli”

Açıklamasında, sulak yapıların özelliklerini çok önemli olarak işaret eden Aslan, “Şu bir küresel kriz iklimini yaşamaya, buzullar eriyor, şiddetli yağmurlar meydana geliyor, yerleşim yerlerinden satıcı içeriyor. Küresel iklim krizinin etkilerinin azaltılmasında sulak alanların önemli bir rol oynaması.Karbon yutakalanlarıdır.Sonra bizim bu alanlarımız çok iyi korumamız gerekirken, bilinçsizce yok etmeye çalışmak kabul edilebilir bir durum değildir.Ayrıca orada 340’a yakın hayvan türünü yaşamakta.Bunun. yanında çok ciddi bitki türleri var. dolayısıyla bu biyoçeşitliliği korumamız gerekiyor. Ama ne yazık ki onları koruyamıyoruz. Koruyamıyorken, üstüne bu yangınların olması ciddi zarar verecek” diye konuştu.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK