Mersin’de deniz kıyısına 2 bin metrelik koruma kalkanı

Mersin’de deniz kıyısına 2 bin metrelik koruma kalkanı

6 views
0
PAYLAŞ

Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Deltasında, Devlet Su İşleri Genel (DSİ) Müdürlüğünce kıyı erozyonunun genişliği amacıyla kıyıdan yaklaşık 150 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde, toplam 2 bin metre uzunluğunda batık dalgakıran yapısının devam ettiği bildirildi.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılandırılan, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlık ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için işletmeye devam ettiği kaydedilir. Sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da su her damlasına sahip çıkıldığını ifade edilen yola, bu bölgede Mersin’de bir ilkin hayata geçirildiği kaydedildi.

Deniz kıyısı için 2 bin metrelik koruma kalkanı

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Mersin-Göksu Deltası Kıyı Erozyonu Önlenmesi’ projesinin çevresini ele geçirmeye devam ettiğini belirterek, “Göksu Deltasında kıyı erozyonunun amacını hayata geçirmediğimiz operasyon alanı, deniz kıyı korumalarında ve nehir ıslahlarında kullanılmakta olan gabion sepetlerle deniz kıyısı boyunca çeşitli yerlerde batık dalgakıran ve mahmuz yapıları oluşturmaktayız.Yüzde 26 fiziki gerçekleşme sağlamış bulundukları yerlerde, gabion sepetlerin içinde yerleşmene devam ediyoruz.Çalışmalara kıyı erozyonu probleminin en yoğun yaşadığı Paradeniz Lagünü sahilinden başlanmış olup, bu bölgenin kıyıdan yaklaşık 150 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde Toplam 2 bin metre batık dalgakıran yapısı oluşturulacaktır.

Doğal yaşam için özel hassasiyet

Çalışma ortamı doğal yaşamın zarar görmemesi adına özel bir hassasiyet gösterilmesine dikkat çeken Balta, “Paradeniz, Göksu Deltasında Mersin ili sınırlarında bulunan bir lagün gölü. Paradeniz’in de yer aldığı Göksu Deltası su kuşları, dalyan balıkçılığı ve kaplumbağa denizleri için ayrı bir fırtınaya sahip. Tüm şartlar göz önünde bulundurulduğunda bu kadar benzersiz bir coğrafyada yapılacak çalışma bizim için de üst düzey bir hassasiyet gerektirir. Alanda yapılan tüm çalıştırma için doğal yaşama zarar verilmeyecek zaman aralıkları seçiliyor. Büyük bir titizlik ve bakış açısı devam ediyor” diye konuştu.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK