Mersin’de tartışılan binanın yüksekliği düşüyor

Mersin’de tartışılan binanın yüksekliği düşüyor

9 views
0
PAYLAŞ

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçelerinde 1980 yılında bu yana plan ve ruhsat yenileme işlemlerinin devam ettiğini belirten, “Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapı ruhsatına bölümlerinin kentimiz adına faydayı gözeteceğini düşünmemiz. Sonuç olarak, hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı sorumluluğunun elde edilmesi, amaçlanan söz konusu yapının kat yüksekliğini sona erdirme projesinin yürütülmesi sürecini başlatılmıştır” dedi.

Tarhan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) genelinde toplantıda, son dönemde ilçelerinde yapımına yeniden başlanılan çok katlı binayla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır belediyecilik yaptıklarını kaydeden Tarhan, “43 yıldır bu kentteyim. Bürokrasiden geldi. Reel siyasetin düzelmesi için mücadele etmek üzere siyasete iyilik. Siyasetin düzelmesi için Merkezi, size, STK’lara, her yurttaşı görevlilerimize düşmektedir. Mersin dünya kenti olmaya aday güzel bir Kenttir.Hızla büyüme,gelişme ile beraberinde doğal olarak bazı sancılarda yaşamaktadır.Her şeyden önce siyasilerin,meslek odalarının,STK’ların,yurttaşların daha aktif ve cesur olmasına yönelik amaçları vardır.Mesleki birimlerin,derneğin dışındaki hak ve çıkarmalarına daha çok sahip çıkmaları gerekmez mi? Merkezi hükümet veya belediyeler ne der endişesi taşımalıdırlar. Kentteki topluluğa giderek daha duyarlı olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“43 yıldır plan ve ruhsat yenileme işlemleri yapılıyor”

Mezitli’de 43 yıllık plan ve ruhsat yenileme süreçlerinin büyümesini vurgulayan Tarhan, “Fatih Mahallesi, Adnan Menderes ve GMK Bulvarları arasında kalan, tapuda 10293 ada, 1 parsel olarak kayıtlı taşınmaza ilişkin belediyemizce düzenlenen yapı ruhsatı ile yapımına başlanan zemin +32 katlı inşaat hakkında son dönemdeki görüşlerindeki bazı değerlendirme ve tartışmaların üzerinde durmak istiyorum.İnşaatın kat sayısı hakkında bilen, bilmeyen bir iki kişi tarafından ve bir iki yayın organında konu hakkında bazı iddia ve ithamlarda bulunulmuştur. yalan yanlış değerlendirmelere konu olan söz konusu ruhsat düzenleme işlemi, diğer tüm iş ve işlemlerimizde olduğu gibi, tabii olduğu mevzuat ve ‘dönemi itibari ile içeriğinde bulunan’ imar bitki hükümleri ve kararlarına uygun olarak sürdürülmüştür.Proje için düzenlenen imar durum belgesi yapı ruhsatları, vaziyet tesis, mimari proje, statik hes apları, diğer tüm mühendislik tasarımları, jeolojik durumu, emsal hesapları ve kurum görüşü içeren dokümanlar görünümü incelenerek, projeyi hayata geçirme adına ilgili yasa ve yönetimlere uygun olarak onaylanmıştır” şeklinde konuştu.

“Bütüncül yaklaşım gerekiyor”

Aynı yerin ruhsatının 2016 yılında da yenileneceğini hatırlatan Tarhan, “Son dönemine kadar görüşte herhangi bir değerlendirme yapılmamışken, 2022 yılında bu proje için düzenlenen ruhsatı ile inşaatın yeniden içeriklerini kapsayan kısımları oldukça manidar olup, çok yönlü değerlendirilmelidir. Sadece bir parsel için yüksek katlı yapı Ruhsatı özelinde sürdürülen tartışma ve değerlendirmeler, resmin bütününe bakmaktan yoksun, kentteki yüksek katlı yapılaşma sorununa bütüncül bir bakış ve duruş gövdesinden mahrum şekilde, noktasal olarak ele alınmaktadır. alınması gerekir.Son dönem ilçemiz özelinde onaylanan uygulama imar planlarımızda öngördüğümüz mütevazı kat yükü kararları, ilçemizdeki yüksek katlı yapılaşma bölgeleri duruşumuzu ve yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. iyi bilinen ki diğer ilçelere ait imar planlarının onaylanma yoluna tanık olduğumuz tartışmalar, bu planlarda yüksek katlı yapılaşma kararları, önemli bütünlüklü bir yaklaşımın bulunmadığını ortaya koyuyor. Mersin için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken, planlı alanlardaki yapılaşmayı yönlendirecek, yüksek katlı yapılaşma ortamlarının hangi ölçütlere göre karşılanacağını belirleyen yaklaşık hükümler ve içindekiler İmar Yönetmeliğinin bulunmaması büyük bir eksikliktir” kullanımları kullanılmıştır.

“Kat yüksekliğini çalıştırma amaçlı proje kullanımını süresi boyunca başlatıldı”

Kentte o kadar yüksek katlı bina varken bir odak noktasının yanlış gökyüzünü çizen Tarhan, “Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapı ruhsatına indirgenmesinin, kentimiz adına fayda sağlamayacağını düşünmemiz. Ulusal bir kanalın alınmasına taşınması, belki de bazı çevrelerce bu sonucun siyasi malzemenin yapılmaya çalışılması da harcanmasıdır. Evin mimarı ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen değerlendirmeler adına belediyemizce görüşmelerin sonucu, hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı amacını gerçekleştirmek, söz konusu yapının yüksekliğini yaymak amacıyla projenin yayılmasının süreci başlatılmıştır” dedi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK