Mersinliler neredeyse her gün kirli hava soluyor

Mersinliler neredeyse her gün kirli hava soluyor

6 views
0
PAYLAŞ

Kirli hava gün sayısı artan ve sınır değerlerin üzerine çıkan Mersin’de uzmanlardan uyarı geldi. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin’de artan bir hava kirliliğiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, “Bir yılda 35 günün üzerinde kirli günlerin kullanılması gerekirken, bizde ise bütün istasyonlarımızda 35 günün üzerinde bir tatil gün sayısı olduğu ortaya çıktığı” dedi.

Mersin’de bulunan hava kirliliği raporu, Mersinlilerin neredeyse yılda her günü kirli havanın çözüldüğünü ortaya koydu. Konuyla ilgili konuşma Çevre Mühendisleri Mersin Şube Başkanı Sinan Can, 2018 yılından beri her yıl Mersin’in hava kirliliğini gün olarak açıkladıklarını söyledi. Kirlilik içeriği 2 parametreyi seçtiklerini aldıklarını kaydeden Can, “Partikül madde 10 değerleri ve değerleri madde 2,5 değeri. Ulusal mevzuatımıza göre düzenleme 10 değerimiz 50 g/m3 (mutlak nem) sınır değerimiz. m3.Parçacık madde 2,5 gözlemimize baktığımız zaman DSÖ’nün sınır değeri 5 g/m3, ulusal sınır değerimiz ise yok.Geçen yıllarda Türkiye’de gürültü madde 2,5 değeri ölçülmezken, 2022 yılında ölçülmeye başlandı.Türkiye’de hava çevreni ölçen 550 istasyon var.Olanlar 7 tane Mersin’de bulunuyor.Akdeniz ölçüm istasyonunda PM10 merkezi türü DSÖ sınır değerlerine göre göre 358 gün, ulusal sınır değerlerine göre ise 301 gün kirli gün geçmiş görülmekte olup, 358 gün ölçüm gerçekleştirildiği ve DSÖ sınır değerleri göz önüne alınması Kriter günlerinin tamamında sınır muhafazalarının üstünde yer almaktadır.Ulusal mevzuatta yer alan sınır değerlerimize göre Huzurkent istasyonunda ise yılın 345 günü değerlerin 180 günü kirli hava ö lçümleri muhafaza eder. İstiklal istasyonunda 229 gün, Yenişehir 202 gün, Tarsus istasyonlarında 244 gün, Toroslar istasyonunda 109 gün, Taşucu istasyonunda 48 gün kirli hava yaşadı. Ölçüm yoğunluğu tüm istasyonlarda bir yılda 35 defadan daha fazla kirli gün tutarlılık değerleri vardır. DSÖ sınırlarını göre göre ise Huzurkent istasyonunda 345 gün, İstiklal 361 gün, Tarsus 354, Taşucu 303, Toroslar 347, Yenişehir istasyonu ise 360 ​​gün kirli hava oluştuğu görülüyor” diye konuştu.

“Mersin’de artan bir hava kirliliğiyle karşı karşıyayız”

Partikül madde 2,5 sürümünü de çalıştırma Can, “Partikül madde 2,5 limit değer görme Akdeniz, Huzurkent, İstiklal ve Tarsus istasyonlarında gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı içinde Akdeniz istasyonunda 268 gün, Huzurkent istasyonunda 350 gün, İstiklal ölçüm istasyonunda 358, Tarsus ölçüm istasyonunda ise 312 gün kirli gün sayısı olduğu ortaya çıkmıştır.DSÖ etkilerine göre Mersinliler 2022 yılında neredeyse yılın tamamında kirli hava soludu. gerekirken, bizde ise bütün cihazlarımızda 35 günün üzerinde bir sonunda gün olduğu ortaya çıkması” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımız her şeye sahip olmak için her şeyi yakmaması gerekiyor”

Acil önlem alınması gerektiğinin cenneti çizen Can, “Hava kirliliği açısından açık. Bir çevre koruması, bir de şehir planları açısından 2 önerilerimiz vardır. , Diğer örneklemesi de yok. Coğrafik bilgi sistemleriyle işlenen bir hava kirliliği haritamızın kesinlikle olması gerekir. Kent planları da imar planlarıken hava koridorlarının oluşturduğu, kentsel nefesleri elde etmek gerekir. Bu hava kirliliğini azaltabilecek en önemli etmenlerden biri olacaktır. aza indirmeliyiz.Kalitesiz kömürlerin satışı yasaklanmalı.Vatandaşlarımıza doğru ateş yakma yöntemlerinin de öğretilmesi gerekir.Vatandaşlarımızın her şeyi yakmaması gerekiyor” kullanılması gerekiyor.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK