Nükleer Enerji Uzmanı Doç. Dr. Ergün: “Çernobil’de nükleer emniyete ilişkin ciddi bir...

Nükleer Enerji Uzmanı Doç. Dr. Ergün: “Çernobil’de nükleer emniyete ilişkin ciddi bir tehdit oluşmadı”

10 views
0
PAYLAŞ

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan operasyonda Çernobil’in Rusya’nın kontrolüne yönelik ile 1986 yılında yaşanan kaza da yeniden geldi. İlk önce kapatılan ve düşürülmeye bırakılan yıllananle ilgili ‘nükleer felaket’ senaryoları meydana gelirken, olay alanına yönelik, bu senaryoların hazırlıklarını gerçekleştirmeye yönelik, bilgi ya da senaryoların karşıttına inanmaya dikkat edilir.

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün’e göre, Çernobil’de yeniden bir kaza yaşanabileceğine ve radyoaktif tüketicilerin yeniden yaratılabileceğine yönelik bu senaryolar gerçekle bağdaş. Ergün, gözden geçirilmekten korkmak senaryolar yazılmasının neden olduğu bilgine hazırlanmak, “Bu gözden geçirilebilir kaynaklara ve kuruluşlara başvurulmalıdır. Yorumların teknik bilgi ve teknik analizlere dayandırılması gerekir. Kurgu anlamı yok, deplasman yok” değerlendirmesinde bulundu.

Çernobil Nükleer Enerji Santralinde elektrik açısından jeneratörlerin gidişi, santralin soğutmasında dizel yakıtın 48 saat sonra biteceği, başarısızlığından dolayı çalışmasından dolayı, Rusya Enerji Bakanlığı’nın santrale projesini yeniden yapılacak elektrik mesajından açıklamıştı.

Santral uluslararası kuruluşlar tarafından izleniyor

Doktor Şule Ergün, “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), dünya nükleer Birliği (WNA) gibi çok fazla sayıda uluslararası eğitim görüyor. Şu ana kadar yaşananlara baktığımız zaman Çernobil’de kaza emniyete yönelik ciddi bir şekilde oluşmadığını” dedi.

Trende’da meydana gelen kazayla ilgili bir günde bir trafik kazası ile ilgili olan

Rusya ve Ukrayna’nın gidişatı, gündemlerden bahseder. Ukrayna’da kazakların içinde emniyeti olan bir yaşlı cansız. Radyoaktif ile ya da radyoaktif olarak etrafa dağılmasıyla ilgili problem yok. Kriz dünyasında bir santralin emniyetinin kullanımının zorlaştırılması ya da kazada santralin için bir saldırı küçük gelebileceği düşüncesiyle endişe duyuluyor olabilir. Ancak şu ana kadar yaşananlara baktığımız zaman emniyete yönelik ciddi bir şekilden oluşmadığını görüyoruz. 9 Mart tarihinde Çernobil’de tamamen kapalı olan ve sökümüne alınacak olan bir ünite reaktörünün, bir de kaza örneği olan ünite reaktörün projelendirilmesi için kullanılan elektrik sisteminin devre dışı bırakılması. Bunun için de yedek elektrik sisteminin jeneratörlerinin bilgisi geldi. Zaten bu böyledir. Fukuşima kazasında da böyle oldu. Elektrik sistemleri yedeklidir. Ya içinden elektrik elektrik billerden şu anda Çerno’de olduğu gibi dizel jeneratör elektrik üretirsiniz ya da da pillerle elektrik üretirsiniz. Şu anda verilen bilgiler bölümünde; Çernobil’de soğutmayı gerçekleştirmek için dizel jeneratörler için. Bu da kapatılmış olan ve sökülmeye çalışılan ünite reaktörü içinde hala aktif maddelerin bozunmaya devam edecek. Santralde kullanılan sistem ve reaktörler çok süre önce kapan için de uzun azalan bir ısı üretimi var. Yani Çernobil’deki sistemlerin hala çekmesini sağlayın. Dizel jeneratörler de yol boyunca bu soğuk devam edecek. Ayrıca bu iddiaların ardından Enerji Bakanlığı santrale elektrikni de açıkladı.”

“1986 ile benzer radyoaktif madde salımı mümkün değil”

Doktor Dr. Ergün, “Santralde soğutmanın sağlanamaması durumu nedeniyle olağan bazı senaryoların gerçek olması mümkün mü” şeklinde olmaz ise net bir verdi: “Soğutma gibi olmaz bile kesinlikle 1986 yılında yaşanan Çernobil kazası bir şey. Bu neşeyi net konuşabiliriz; 1986 yılındaki yıllık bir reaktörde resmi bir güç geliştirme, çok ciddi bir ısısı olması, bu ısınma eğilimi hakkında bir yangın ve gaz yoğundur. Şu an santral çalışmıyor. Dolayısıyla aynı senaryoyu oluşturmamız mümkün değil. Benzer bir radyoaktif madde salımı mümkün değil.”

“Teknik bilgi ve analizlerle bölümlerinleri dikkate almayın”

Santralin izlendiğinin ve desteğinin de doğrun çizen Ergün, “Elbette gerekli ve zaten izleniyor da. Teknik değerlendirmeler, kuruluşlar tarafından, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılıyor. Dünya Nükleer Birliği kuruluşlarında da teknik bilgilendirme yapılıyor. Burada ‘teknik’ ve ‘teknik bilgi’ kelimelerini vurgulamam gerekiyor. Bu teknik teoriyi öngörme ve senaryoları gözden geçireceğimizi yanlış anlama. Böyle yapılırsa, nesilden nesil alınabilir. dolayısıyla bilgi olabilir. Bence ondan faydalanmak için gerekli. Bilimsel yöntemle ve teknik analizlerle düzenlemelerin dikkate alınması gerekir. Kurgular, bilgine yol”, gerçekler çarpıtılıyor diye konuşuyor.

Gerçekçi olmayan bilgila oluşturulanların bu olay çevresinde bir tarafı beceriksiz ya da kötü amacını söylemediğini belirten Ergün, şöyle devam etti: “Böylesi hakkında bilgiler uzmandan bilgi almak gerekiyor. Zaten şimdiden da hem yurt dışında hem de okulda eğlenmek. Net olarak vurgulamakta yarar ki, kaza yaşanmış bu Ç’nin olası buluşması olası değil. Bu bölümü de konuşmasıyla ilgili bir yorum yapacaksınız. Rusya bugün, yeni santrallerin şansı da en önde gelen ülkedir. Nükleer enerji alanında dünyada edinilecek olan itibarı, güvenlik sistemleri bu başarıları gölge bir adım atmayacaklardır.”

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK