Prof. Dr. Çalıkuşu: “Kalınbağırsak kanseri erkeklerde üçüncü, kadınlarda ikinci sırada görülüyor”

Prof. Dr. Çalıkuşu: “Kalınbağırsak kanseri erkeklerde üçüncü, kadınlarda ikinci sırada görülüyor”

5 views
0
PAYLAŞ

Dr. Züleyha Çalıkuşu, kolon (kalınbağırsak) kanserinin kanser hastalıkları arasında Türkiye’de erkeklerde üçüncü, İngiltere ise sırada ikinci yer aldığına dikkat çekti.

Acıbadem Adana Hastane Dr.

Kolon ve rektum kanserlerinin çoğu bu kaplamaki poliplerden kaynaklandığı ifade eden Prof. Dr. et tüketiminde aşırıya kaçmamak ve tam gözlemler ile lifli besinler açısından zengin bir beslenme programı benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Ülke ortalama görülme yaşının 63 olduğu bilgisini veren Prof. hikayesi, işlenmiş ve hayvansal gıdaların aşırı, meyve ve sebzenin ise az tüketilmesi ve sigara kullanımı” olduğunu söyledi.

Göç belirtileri ile ilgili Prof. kan gelmesi, karın ağrısı, emmesizlik ve istemsizce olan kilo kayıplarıdır” dedi.

“Erken tanımak için kolonoskopi gerekir”

Kolon kanserinin erken taranması için kolonoskopi, ilkda gizli kan bakılması, bilgisayarlı tomografi (BT) kolonografisi, fleksible sigmoidoskopi ve ilkda DNA muayenesi kaydeden Çalıkuşu, “Ailesinde çıkış organı olmayan ve bağırsağa hiç yakınması olmayan aşırı kolonoskopi çalıştırılmasında bugün 50 yaşında başlatılıyor ve herhangi bir bir polip görülmediği boyutları her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır. 1. derece değerlendirme 65 yaş öncesi gelişmiş çıkış kanseri ya da meme, rahim ve yumurtalık kanserleri olan büyüklüklerde ise kolonoskopi ile tarama yaşı 40’tır. Kişinin 1. derece yakınının kanseri olduğu yaştan 10 sene öncesi 40 yerinden önceye denk geliyorsa, erken yaşta tarama yapılmalıdır. Ülseratif kolitli hasta, hastalık yaşı 10 yılı geçtiğinde, her sene kolonoskopi kontrolü yapılmalıdır. Ailede Genetik Geçişli Polipoizis Sendromları Olan Etkileri Tarama Yaşı 15-18 Yaşın Başlamasına Başlamalıdır. Hasta kolonoskopi kullanılması tercih edilmeyen ölçütler 5 yılda bir BT kolonografiler yapılabilir Ancak BT kolonografilerde sadece tanı konulabilir, herhangi bir polip ya da kütle görülmesinde o etkilerden yararlanmak için kolonoskopinin kaldırılması” diye konuştu.

“Tedavi yöntemlerinin başında cerrahi, saklı veterapi radyo geliyor”

Kolon ve rektum kanserlerinin çeşitli muayenehanelerinde tedavi gördüğü de onlara Çalıkuşu,cerrahi, götürülen (ilaç tedavisi) ve radyoterapinin (ışın tedavisi) bu tedavilerden en sık kullanılanları dile getirdi.

Kalın çıkışın erken evrede teşhis muayenesi ameliyat ile tamamen muayenen temizlense dahi, bazı tümör oluşumları lenf ve kan damarlarını yoluyla çeşitli yerlerine gidebildiğini ifade eden Çalıkuşu, “Yapılan tüm görüntüleme ve teşhis yöntemlerine rağmen ‘mikrometastaz’ denilen bu bulguların saptanması mümkün değil. Bu çalışmanın yok edilmediği takdirde zaman içinde çoğalıp büyüyerek vücudun herhangi bir yerinde yeniden ortaya çıkması (metastaz) neden olurlar. Bu nedenle kalın kök kanserlerinde evrene bağlı olarak ameliyat sonrası koruyucu (adjuvan) uygulanır. Hedefe yönelik ilaçlar kalın çıkış deposunun tedavisinde çok sık olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlar sadece evre IV hastalıkta kullanılırlar, erken evre hasta koruyucu tedavi etkileri yoktur. Kemoterapi gibi damar yoluyla uygulanırlar ve tüm yerleşim yerleri. Birçoğunun ürettiği ilacının kullanılmasına rağmen ilerlemeye devam eden, dirençli kalın çıkış kanserlerinde yeni amaçlar bazı Hedefe yönelik kullanımlar yaşam süresinin uzattığı ve tedavisinin seyrini yavaşlattığı bulduk” diyerek bitirmeyi başardı.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK