Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in iklim değişikliğinden Doğu Akdeniz Havzası olarak yoğun etkilenecek bölgeler arasında ilk sıralarda yer alacağını belirterek, “Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre bilincinin aşılanması, işleyişi, bunun getirdiği toplumlara taşınması için önemli düzenleme yapıyoruz” dedi.
Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ kapsamında düzenlenen ‘Temiz, Temiz Mersin Paneli’ ile ‘Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yönetim Planı Kapanışı ve Faz 1 Uygulama Projesi’nin açılış lansmanına katıldı. Kongre ve Sergi Sarayı Meclis Salonunda panelde konuşan Seçer, Mersin, Hatay, Adana ve Antalya büyükşehir belediyeleri ve Mersin’de hizmet veren diğer belediyeler ile birlikte 2020 yılında başlangıçta mevcut Susanoğlu’ndan Seyhan Nehrine kadar olan kısım ortaya çıkan çıktılar, kirlilik kaynakları, kirlilikn Görüntüleri ve çözüm yollarıyla ilgili önemli ve değerli bölümlerin elde edildiğini söyledi. Seçer, “Önemli bir emeği kapsayan ortaya çıkan ortaya çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirmesi gereken hem Akdenizimizin, doğal olarak kıyılarımızın ve şehrimizin temiz olması için misafirimiz ne ise görevimiz ne ise biz bir şeyleri yen yerine getirmekz” diye konuştu.
“Çevresel etkiler sadece Mersin’e tesir etmiyor, tüm dünyayı boğuştuğu konular”
Çevre kirliliğinin sadece Mersin’e özel değil, tüm dünyanın mücadele ettiği bir konu bildiğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Çevre kirliliğinin nedeni ile oluşan nüfus artışı, sanayileşme, insanların yayılma düzeyi ortaya çıkan yeni yaşam içeriği, teknolojikçe ortaya çıkan ortaya çıkan etkiler sadece Mersin ‘e tesir etmiyor. Tüm dünyanın boğuştuğu konular ve bunların küresel iklim değişikliği, iklim değişikliğinin ortaya çıkmasının ortaya çıkardığı mahsurlar da tüm dünyanın boğuştuğu mücadele ettiği konular. Ama biz kendi bölgemize ve kurum olarak kendi yetki ve sorumluluk alanımızda katkı sunabiliriz. Bu realite ile bu çalışmaları yapmak zorundayız” kullanımları kullanıldı.
“Mersin Büyükşehir Belediyesinin işini ciddi ve iyi yaptığı kanaatinin kafalara yerleşmesini istiyorum”
Bu konudaki farklı ülkeler olduğu gibi Türkiye’de de bakanlık, bakanlığa bağlı kuruluşlar, üniversiteler gibi kuruluşlar olduğunu kaydeden Seçer, “Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da biz kendi bölgemizde bu yönetimlerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ciddiyetle ve bilim kuruluşunu sürdürmeye devam ediyor. . Her konuda olduğu gibi bu konuda da ne yapmayı bilen, kararlı, sadece siyasetin gerçeği üzerine olan kurtarma, yasak savma, yapıyormuş gibi görünmüyor değil. Hakikaten bizden sonra gelecek olan yönetime de ya da kadrolara da bir birikim ortaya koymak istiyoruz. Bu konuda da belediye başkanınız olarak, genel bakışın sadece çevre bilinci, çevre kirliliği ile mücadelede değil, her konuda Mersin Büyükşehir Belediyesinin işini ciddi ve iyi yaptığı sonucun kafalara yerleştirmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Çevre bilincinin aşılanması, binaları ve bu hassasiyetin toplumlara aktarılması için önemli yürütme yapıyoruz”
Mersin’in iklim değişikliğinden Doğu Akdeniz Havzası olarak yoğun etkilenecek yerleşim alanları arasında ilk sıralarda olduğu ve çok hassas bir bölgede yer aldığını dile getiren Başkan Seçer, “Son dönemlerdeki yağıştaki olası aşırı yağışlar, bunların sele dönüşmesi, orman yangınları, aşırı kuraklık, aşırı sıcaklık, Dış ortamınız çevreye yayılan, ortaya çıkardıkları iklim değişikliği ve sonuç etkileri da yoğun olumsuzluklar var. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre bilincinin aşılanması, odalarının, bunun için bu ağırlığın toplumlara taşınması için önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“İklim ve iklim değişikliği iklim değişikliği Bilim Merkezi kuruyoruz”
Hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem de MESKİ başta olmak üzere tüm bağlı kuruluşlarda bu yöne çok önemli ve değerli işletmeleri sürdürdükleri Seçer, şöyle devam etti; Anaokulları ile ilkokullarda yaklaşık olarak 32 bin öğrenciye, bu sadece Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, hocalarımızın da katkısıyla bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz. Eğitimler veriyoruz.Türkiye’nin bir ilkini gerçekleştiriyoruz.İklim ve iklim değişikliğini gerçekleştiriyoruz.Bilim merkezi kuruyoruz.Çok yakın bir zamanda da hep berabere orayı maliyeti hizmetine ulaşmıyoruz.Eğitimin çocuk çağında,Avrupalıların dimağlarına bazı konuların bazı bölgelerinin yükselmesi derj eder,orada kazırsak o çocuk ömrü boyu o bilinçle yaşar ve toplum bu şekilde dönüşür.”
“Çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse ortalık kirli olmaz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin temiz yıkanması ve kirlenmemesi için gayret sarf ettiklerini söyleyen Seçer, “Ne yapılması gerektiğini onu yapmaya gayret ediyoruz. Eğitimden, ortaya çıkan kirlilikten yok olmaya, değerlendirmeye, sokakların temiz olmasına kadar her konuda katkı sağlamaya çalışıyoruz. Belediye görevlileri; biz insanların bilinçsizlikten, eğitimsizlikten, alışkanlıklardan doğan çevreyi kirletme olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için sabahın kör karanlığında çalışmaya başlıyor. Vatandaşlarının bunu görmelerini istiyorum. Eğer çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse, elindeki plastik şişe derelere, evde yapılmazsa ortalık kirli olmaz. Denizlerde, akarsularda levha olmaz, mikro plastik olmaz, insan sağlığına tesir eden olumsuzluklar ortaya çıkmaz” diye konuştu.
“Herkes restoranı olursa pırıl pırıl bir çevrede yaşarız”
Araç alanının refüjlerine atılan atıkların önemli bir görüntü ve çevre oluşumunu oluşturduğunu kaydeden Seçer, “Bu eğitimli bir yükü olmaz. Farkındalık oluşturmuş; Çocukluk çağındayken, ailede, iş yerinde insanın eğitim alması her hareketin bu zarif bileşenlerinisa çevre bu kadar kirli olmaz. Herkesin bu bilinçte olması, bizim bunları görmemiz lazım. O zaman pırıl pırıl pırıl bir çevrede yaşarız” ifadeleri kullanılmıştır.
“Bir toplum ortamları halının içine süpürerek ne kadar yaşam”
Sinekle mücadele için önemli bütçeler harcandığına değinen Başkan Seçer, sineğin hızla üremesine yine su birikintilerinin ve bırakılan çöplerin sebep olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti; “Nedeni yine insanoğlu, çevre kirliliği, çöp, su birikintileri ve inşaatlar. Gidin bakın birçok apartmanın bodrum katına giremezsiniz. Apartman çökecek, temeli çürümüş. Herkes kayıtsız kalıyor. Kurumlar da kayıtsız kalıyor ya da yapılan yasal düzenlemeler, müeyyideler caydırıcı değil. Bir toplum ortamları halının altını süpürerek ne kadar yaşam. Aralarında kir birikir birikir kaya gibi sertleşir halının altından çıkartamazsınız. Topluluklarını sürekli olarak konuşmamız lazım.”
Başkan Seçer, göreve geldiklerinde yaptıkları katı atık iletim istasyonları ile batı ilçelerindeki vahşi depolanma yöntemlerine son yaptıklarını ifade ederek, yaşadıklarını söyledi:
“Her yıl kesemizden milyonlarca lira taşımaya gidiyor. Vahşi depolama olmaz dedik. Gilindire Mağarasının yolu üzerinde naylon memeli havalarda uçuyordu. Ortadan çektik, orayı ıslah ettik. Silifke Bertaraf Tesislerine taşıyoruz. Yılda milyon onlarca pahasına bedel dağıtıyoruz, oralardan çöpleri taşıyoruz, vahşi depolama olmasın, çalıştırma, turnuva sularına, çevreleyena, ormana, doğal hayata verilecek zararın ortadan kaldırılması için bunları yapıyoruz. Dediğim gibi Türkiye’de işler kolay yürümüyor.”
“Sadece fosil yakıtları tüketelim”
Seç Başkan, bisiklet yollarına önem verdiklerini ve bıraktığına kadar 100 kilometrenin üzerinde bisiklet yolunu sürdürdüğünü belirterek, “Sadece fosil yakıtları tüketelim, bisikletle ulaşımı sağlayalım, ekonomik olarak bu daha uygun değil, çevre ve toplum sağlığı açısından da. Egzozu yok bisikletin diğer yollarla insanlara fiziksel olarak da yararlı. En sonunda spor yapma olanağınız oluyor” dedi. Doğalgazlı çevre dostu CNG’li otobüslerden de bahseden Seçer, toplam 272 sarı limona, Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarının da eklendiğinde yaklaşık olarak 30 milyon avro harcandığını söyledi. Seçer, “272 adet. Bunlar 205 Tanesi CNG’li, 12 metrelik büyük ya da daha uzun körüklü dediğimiz araçlar yaklaşık olarak geri kalan kısmı 67 tane olan kısmı da kısa dorse. Ama son teknoloji yeni nesil motorlarla dizel otobüsler oldu” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin tüm birimlerinde sıfır atık sistemi algını, çevre bilinci ve vücudunun sadece Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla sınırını elinde bulunduran Seçer, “Temiz Akdeniz projesinde olduğu gibi temelde üniversite kamularımızla ve diğer kurumlar ya da STK’larla olan iş birliğimiz bizim için son derece önemlidir. Biz kurum olarak, bir arada olursak daha iyi neticeler alabileceğimizi inancımız. Burada Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nden çok değerli hocalarımız var, Çevre İl Müdürlüğümüzden, Sahil Güvenlik’ten çok değerli kamu çalışanlarımız var. Bizimle yaptıkları iş birliğinden dolayı kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Seçer, konuşmasının ardından panelistlere hediye takdiminde bulundu.