Seçimin galibini enkaz bekliyor! Reuters’tan 14 Mayıs ve sonrası için analiz

Seçimin galibini enkaz bekliyor! Reuters’tan 14 Mayıs ve sonrası için analiz

11 views
0
PAYLAŞ

2021’de geride kalan 2022’de zirveye çıkan rekor patlama beklentisinin görülmesi ve TL’nin yaklaşık yüzde 60 değerinde kaybettiği Türkiye’nin uygulanan ekonomi politikalarından arta kalan hasardan toparlanmasının zaman alması beklenirken, uzman kim alırsa alsın 2023’ün kayıp bir yıl olma olasılığı yüksek görüyor. Reuters da bu bakış açısı elektriği analizinde ‘seçimin galibini ekonomide bir kaçışın beklendiğini ve 2023 yılını kaybetmeyi yıllayabileceğini’ vurguladı.

Uluslararası haber ajansı Reuters analizinde, seçimin galibini ekonomide bir kaçışın beklediği ve 2023 yılının kayıp yıl olabileceği vurgulandı. Son iki yılda rekor beklentinin görülmesi ve TL’nin yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiği Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikalardan arta kalan hasardan toparlanmanın zaman alması beklenirken, hakim kim alırsa alsın 2023’ün kayıp bir yıl olma olasılığı yüksek görünüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İslami kuralları temel aldığı ideolojik yaklaşıma göre şekillendiği etkilerinin sona ermesi gerektiği ve ideolojik yaklaşımın yerine ekonominin gerçeklerinin alınmasının zorunlu olduğu, muhalefet ve bazı ekonomistler tarafından uzun süredir vurgulanıyor.

‘İKTİDARIN KENDİSİ DE MEMNUN DEĞİL’
Erdoğan’ın uluslararası kabul gören ekonomi eski bakanı Mehmet Şimşek’ten yardım istemiş anlatımı, her ne kadar nasıl bir görevde olacağı ya da Şimşek’in neyi planladığı netleşmese de, ekonomide uygulanan politikalardan yeteneklin memnun olmadığının işareti olarak yorumlanmıştı. Erdoğan, seçim öncesi partisinin ekonomi politikaları konusunda Şimşek koordinasyonunda çalışma yürüttüğünü Nisan ayından itibaren ifade etmişti.

Muhalefeti temsil eden Millet İttifakı’nın seçimleri giderek ekonomi ekibinin kimlerden oluşacağı netleşmese de şu anki politikalar yerine ortodoks görüşlerin benimseneceği konusunda herkes hemfikir.

‘ERDOĞAN’IN FAİZ KARARLARI YABANCI YATIRIMCIYI KAÇIRTTI’
Millet İttifakı içinde yere alan ekonomi eski bakanlarından Ali Babacan’ın Sözcü TV’de yaptığı açıklamada “Temel gideceği, bitiş ile mücadele. Burada öncü kuruluşumuz Merkez Bankası ama maliye politikasıyla ve bankacılık politikasıyla… o çabayla uyumlu çalışmamız lazım. En kısa zamanda (enflasyonun) tek haneye inmesi temel hedefe” şeklinde ifade Merkez Bankası’na eski yetkilerini yeniden görmeye işaret ediyor.

Erdoğan’ın yükselen yükselişi karşısında büyük yükselen faiz indirimleri de dahil olmak üzere alışılmışın dışına çıkan politika yaklaşımı sonucu, ekonomi ve piyasalar büyük devlet çapında kontrolüne bırakıldı. Bu politikaların yürütülmesiyle birlikte son beş yılda çok sayıda yabancı yatırımcı Türkiye piyasalarından çıktı.

‘EKONOMİK ENKAZA EK OLARAK SOSYAL VE SİYASAL BİR ENKAZ DA VAR’
“Ortada ekonomik çöküntüye ek olarak sosyal ve politik bir döküntü da var” diyen ekonomist Mahfi Eğilmez, blogunda 5 Mayıs’ta yayımladığı yazıda gelir limanı hiçbir düşüş olmadan bile bütçe açığının 1,5 çevresinde liraya çıkabileceği, faizin çökmesine göre düşük tutulmaya devam etmesi halinde baz Başlangıcın yeşermesine olan başlangıcın yeniden hikâyea tarihinin yüzde 50 dolayında tamamlayabileceğini söyledi.

“Siyasal iktidar, çeşitli mezralarla bu feci sonunu seçime kadar gizlemeyi başardı. Pek çok kişi düzeni iyi olduğunu sanıyor” diyen Eğilmez makalesinde şu değerlendirmeyi yaptı: “Eğer iktidar el değiştirirse yeni gelenler bu feci tabloyu devralacak. Ve eğer bu durumu anlatmayı başaramazlarsa, onların oluşturduğu halkayı sanılacak. Eğer iktidar iktidarsa, tarihimizde ilk kez bir siyasi iktidar kendi kendisine büyük bir hapishane devretmiş olacak.”

MİLLET İTTİFAKI KAYNAKLARI: 2023 KAYIP YIL
Millet İttifakı’ndan Reuters’a açıklama yapan üst düzey bir yetkili, CHP ve İyi Parti’nin ekonomiye dayanacağını belirterek, “Bürokraside de çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Şu anda o biraz beklemede. Ancak 2023 kayıp bir yıl olacak o belli oldu. Erdoğan elindeki tüm devlet imkanlarını kullanıyor. Doğal olarak biz de yapabileceklerimizi söylüyoruz” dedi.

‘KILIÇDAROĞLU BİZZAT İLGİLENİYOR’
Kılıçdaroğlu’nun ekonomik gelişimiyle ilgili birinci elden ilgilendiğini söyleyen aynı kaynak, “Ama 2024 kaybolacak bir yıl değil. Bir program üzerinde çalışılıyor. İki yıl üst üste yüzde 5, sonraki yıl biraz daha üzerinde büyüme sağlayacak bir program üzerinde duruyoruz. Yabancılarla çok ciddi görüşmeler yapılıyor. Çok ciddi bir kaynak toplantıları yapıldı. Avrupa, Uzakdoğu, Asya her yerle temas halindeyiz” dedi.

Millet yaptırımı’ndan bir başka yetkili de, “Kesin olan bir şey varsa devralıyoruz. Dünya ile uyumlu bir ekonomi politikası olacak. Ortodoks politikalarına dönülecek. Ucube mevcut politikalar anında terk edilecek zaten. Evet bu yıl ekonomide ancak yaralanmaların bazı etkilerini alabilir. Başarısız büyüme ve hedefler arasında doğal olarak. Ekonominin düzelmeye başlaması ancak 2024’ün başını bulur” dedi ve ekledi:

‘BU YILA HASAR ONARIM YILI OLARAK BAKIYORUZ’
Citibank geçen ay yayımladığı bir raporda ekonomide alışılagelmiş politikalara dönüşün 250 baz puan CDS düşüşü ve 12 ayda 45 ila 50 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin anlam kazanabileceğini belirtti.

AK Partili bir yetkili de zor bir seçim dönemi olduğunu belirterek, “İki taraf da doğal olarak ekonomi alanını güçlendirmeye çalışıyor. Bütçenin durumu harika değil, kabul ediyorum. Seçim yılları zaten zor olur. Evet bu yıl kayıp yıl gibi olur” dedi.

Cumhur İttifakı olarak yeni dönemin başlamasını umut ettiğini söyleyen aynı yetkili, “Şimşek’in geleceğine gideceğiz. Destek çağırır. Bundan zerre şüphem yok. Zaten Şimşek gelirse çok ciddi bir döviz giriş kapısının yüzde 100’e çıkacağını” söyledi ve ekledi: “2024’e daha güçlü bir ekonomiyle gireceğimize final. Enflasyon dahil bütün ekonomik göstergeler farklı olacak.”

‘MERKEZ BANKASI YÖNETİMİ TAMAMEN DEĞİŞECEK’
İYİ Parti’nin ekonomi politikalarından sorumlu Bilge Yılmaz, kazanmaları durumunda Merkez Bankası’nın tüm para politikası kuruluşun dahil üst düzeyinin değişeceğini belirterek, üç aylık enflasyon hedefli bir programın sona ereceğini ve hızlı bir faiz artırımı yapacaklarını ifade etti. Yılmaz ekonomi takımına kimin liderlik edeceğini ve nasıl bir politika uygulanacağı konusunda çok net olunması gerektiğini belirterek, “Belirsizlik içinde olamayız” dedi.

Yabancı girişi son yıllarda oldukça azalttıkları, hatta TL türünün tahıl gruplarına neredeyse sıfırladıkları Türkiye konumlarını artırmak için seçim öncesi iyi bir fırsat olabilir düşüncesiyle geçen aylarda Türkiye ziyaretleri gerçekleştirdi.

Seçim sonrası uygulanan politikalarda bir değişim düşüncesinin gidişatıyla uluslararası amaç Türkiye’ye odaklanma ve satın alma başta olmak üzere yatırıma da hazırlıklar.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK