Tarsus’ta ‘deprem’ konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı

Tarsus’ta ‘deprem’ konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı

5 views
0
PAYLAŞ

Dr. Hasan Çetin, Prof. Dr. Abdulazim Yıldız ve Doç. Dr. Ahmet Demir’in katılımlarıyla ‘deprem’ konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Tarsus Belediyesi, yaşanan asrın felaketlerinin yaralarını sarmak için bir yandan yardım çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da ilçedeki bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor. Bu günlerde, alanda uzman isimler ‘deprem’ hakkında bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Çukurova Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği, Uygulamalı Jeolojik Anabilim Dalından Prof. Dr. Hasan Çetin, ‘Tarsus ve çevresinin jeolojisi ve deprem durumunu’nu anlatırken, Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalından Prof. ‘ konularına değindi. Toplantıya aynı zamanda Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalından Doç. Ahmet Demir’de katılarak ‘Depremde hasarlar ve hatalar’ konusunda bilinçlendirme sunumu gerçekleştirdi.

“Tarsus Belediyesi olarak seferberlik halindeyiz”

Depremin olduğu ilk andan itibaren çalışmaların yürüttüklerini söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, “Meclisi iyi takip ettiyse 2019’da çok ciddi bir konuşma yaptım. ‘Deprem öldürmez, bina öldürmez, cehalet öldürür’ diye. Belki çok kişinin güldüğü bir olaydı bu ve bittiğinde ilgili de ülkede hiçbir belediyenin yapmadığı ‘afet birimini’ oluşturmak, Tarsus için çok ciddi bir çalışma başlattık ve bunda da sona gelindi.Ekiplerimizin hepsi sahada, bunu zaten sosyal medyada da yayınlıyoruz.Yıllardır bu kentte yaşayanların bir deprem ana planına ciddi bir şekilde ortaya koyması sırasında 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk Tarsus’a mimarlığında, bir şehir planı çizdiğinde öyle güzel plan çizmiş ki nehirleri her şeyi ortaya koydu.Kıyı kenarlarından bahsetmiş ama bizim insanlarımız hep gittiler oralara ev yapmışlar.Ve bunların hepsi de imar affından yararlanmış. Evlerimiz çok iyi diyorlar ve bu insanlarla konuşarak, uzlaşarak tabii ki bir doğruya gideceğiz. Biz Tarsus Belediyesi olarak seferberlik halindeyiz” ifadelerini kullandı.

“İmar olayı yerel yönetimlerden alınmalı”

Halk olarak deprem herkesin gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini savunan Bozdoğan, “Yerel yönetimlerden imar olayını tamamen alınması gerekiyor. Belediyelere imar konusu yükleniyor. zaman dogmatik davranmayıp sorgulamayı öğrenirsek haklı kullanırız. Bizim için bilim akılla ve değerli okuyucuların başımızın üstünde yeri var” diye konuştu.

“Tarsus’ta riskin az olduğunu görebilir”

Hasan Çetin, Tarsus’un içinden geçen bir fay hattının geleceğini belirterek, “Fayların aktif mi ölü mü olduğunu anlamak için analizler yapılıyor, kazılar ile fayın hareketleri ölçülüyor. Yaşayan depremlerde Elbistan fayı Tarsus bölgesini oldukça rahatlattı. Bu da Tarsus’ta Riskin az olduğunu gösteriyor.Ben Tarsus’un içinden geçen bir fay olduğunu gösteriyor.Depremlerin yeni bir fay doğuracağı bilgisi gibi bilgiler doluyor.Deprem.Kırık fay üzerinde olur, yeni bir fay görüntüsü gibi bir durum yok.Bu son depremde Nur Dağı’na ulaşması, faylar hareket edince 3.7 metrelik bir kayma oluşturuldu.Binaya uygun yapılmış olsa bile fay hattına yapılmış bir bina yıkılma durumu yok.İzmit depreminde de buna şahit olmuştu.Yumurtalık fay hattı ile arasında 55 kilometre var.Kırılma durumunda Tarsus’a ciddi zarar verebilir.Ama ODTÜ’ lü hocalarımızın söylediği gibi ise Ecemiş Fay hattı Namrun Fay hattını izleyip sonra Kıbrıs’a bağlanıyorsa biraz dağlık bölgeninn geçmiş o Gidiyor ve Tarsus açısından biraz daha risk azalmış oluyor” şeklinde konuştu.

“Binaların yerel zemin özelliklerine dikkat edilmesi gerekiyor”

Abdulazim Yıldız ise ‘Depremde yerel zemin genişletme ve mikrobölgeleme’ konusunu anlatarak, “Kentlerde yer seçimleri çok önemli, depremlerde 5 ile 20 katlı binaları incelemek sonucu rozaransa girişini görmeyi. Binaların yerel zemin özelliklerinin halkın çok dikkat etmesi gerekiyor. Zeminden kaynaklı bile ağır hasar alabilir.Sıvılaşma ya da kalıcı hatalar sebep oluşturur.Ancak yeni inşaat ağırlığı ile sıvılaşma önlenebilir.Size doğru tasarımı, doğru yapıyı içerdiği çok katlı olması da hasar oluşturmaz.Son depremler kentlerde yer seçiminin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Uygun yapılaşma yerlerinin tayini için yıkıcı bir depremin oluşmasını beklemek yerine, bölgede gerçekleşeceği gerçekleşen depremin özelliklerini tahmin etmek, üzerindeki zemin uzunluklarını ve özelliklerini bilmek buna uygun yapı tasarımı ve uygun yer seçimi yapabilmek için haritalar oluşturulmalıdır.Mikrobölgeleme ile uygun ve güvenli yerleşim alanı arı inşa edilir” dedi.

Doç. Ahmet Demir de ‘Depremde hasarlar ve hatalar’ sunumunda, bağlantı olarak saha çalışmalarından resimler ile zemin sıvılaşması, batı yapı incelemelerini, kullanılan yapı malzemelerini ve proje tasarım uygulamalarına değinerek özellikle oraya yönelik hata konularını aktardı.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK