Tekin: “Anız yakmak hem çevre hem de toprak için zararlı”

Tekin: “Anız yakmak hem çevre hem de toprak için zararlı”

5 views
0
PAYLAŞ

Tekin, Çukurova bölgesinde en fazla üretim yapılan tarım ürünü olan buğdayın hasadından sonra bazı mahsulleri bir sonraki ürüne hazırlama yapmak ve daha iyi bir toprak parçası için tercih ettiği anız yakmanın hem çevre hem de toprak sağlığı için zararlı olduğunu belirten tüketicilere uyardı.

Tekin, 2023 yılı üretim süresinde Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Kozan, Seyhan, Sarıçam ve İmamoğlu ilçeleri başta olmak üzere Adana çapında yaklaşık 1 milyon 400 bin dekar alanda buğday ekimi büyümesini belirterek hasat sonrası anız yakılmaması konusunda koruyuculardan zarar gördüklerini söyledi.

Anız yakılmasının sonucu olarak yayılmasının yaygınlaşması, bölgenin doğal çevrenin genişletilmesi ifade eden Tekin, “Özellikle topraktaki karbon (C) ve azot (N) doğası yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. olmakta, süre boyunca su tutma kapasitesi azalarak zamanla topraktan düşmektedir” dedi.

Adana Valiliğinin 31 Mart 2023 tarihindeki 2023 Yılı Anız Yangınlarının Önlenmesinin açıklanması genelgeyi de hatırlatan Tekin, bu genelgeye göre anız yakmanın olduğunu, yasaklara uymayanlara yasak ilgili kısım 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre cezai yapma işlemi çalıştıran da söyledi. Tekin, “2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine dayanılarak 2023 yılında kanuna aykırılık halinde getirilmesi idari para cezaları, 29 Aralık 2022 tarihli ve 32058 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 2023/1 no’lu tebliğde bulunulmuştur. Söz konusu tebliğde 2872 sayılı Çevre Kanunu’ nun 20. Maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verir hükmü vardır. Karşılaşmaları, hem de çevre ve doğal ekolojik sağlık açısından buğday hasadı sonrasında anızlarını yakmamaları konusunda beklenmedik, bereketli bir hasat döneminin sonu’ şeklinde konuştu.

Tekin, anızı yakmadan parçalayıp dağıldıktan sonra karıştıran derinlemesine mekanizasyon aletlerinin kullanımı veya anızlı tarlanın doğrudan işlelip eklenmesini sağlayan yöntemlerin tercih edilmesinin sürdürülebilir çevre ve çevre için daha doğru sonuçlar da sözlerine eklendi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK