Fatih Kaya, kasık fıtıklarının daha çok erkeklerde görmeyene dikkat edilmesi gerektiğini bu fıtığın ancak cerrahi yollarla tedavi edilebileceğini söyledi.
Acıbadem Adana Hastanesi Fatih Kaya bir organın ya da organın bir bölümü anatomik bölge içinde, komşu bir boşluğa doğru kayması olarak belirlenen karın ön duvarı fıtıklarının yeni doğan bebeklerden, ileri yaşlardaki yetişkinlere kadar yaş ve cinsiyet gözetmeden herkeste görüldüğüne dikkat edilerek bilgi verildi.
“Kasık fıtıklarının yüzde 86’sı erkeklerde görülüyor”
Fıtıklarının en sık karın bölgesinde gördüklerini içini içine çeken Dr. Kaya, “Karın sakinlerinin organı ve dokularının karın duvarındaki zayıf bir noktadan aşağıya doğru kayması ile oluşur. Kasık fıtıkları ise karın duvarı fıtıkları arasında en sık rastlanılan fıtıklardır. Karın duvarı fıtıklarının yaklaşık yüzde 75’ini kasık fıtıklarını oluşturur. Kasık fıtıklarının yaklaşık yüzde 86’sı erkeklerde görülüyor. Bunun nedeni, hücrelerinden oluşan bir kasık kanalına sahip olan kadınlara göre daha zayıf olmalarıdır. Erkeklerde anne karnında iken testisler karnının içinde oluşup kasık kanalından tebrik testis torbasına doğru iç ve normal yerine yerleşir. Bu kanaldaki siteler tam olarak şampiyon ise bebek fıtık ile doğabilir. Sonuç olarak bu bölge erkekler için zayıf bir bölge olarak yaşanabilir ve hayatın herhangi bir vaktinde karın basıncına maruz kalmış bir durumda tekrar bir yaygın oluşumlar fıtık oluşumu söz içi mesele olabilir” diye konuştu.
Erkeklerde yaşamın ilk yerinde ve 40 yerleşiminden sonra daha sık gözleştiği ifade eden Dr. yüzde 70-80’inin görüldüğünü anlattı.
En yaygın durumun ‘karın duvarı zayıfındaki’ olduğunu vurgulayan Dr. sıvılar, gebelik, implantasyon gibi sebepler fıtık yapımında rol oynar. Ailede fıtık olması, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı, konnektif doku ana kasık bölgesinde daha önce yapılan ameliyatlar da fıtık bölgeleri artırabilecek diğer sebeplerdir” dedi.
En önemli şişkinlik
Kaya, özellikle ayakta iken ve karın içi basıncında barizleşen, yatınca kaybolan şişliklerin sonunda olduğunu ve doktor muayenesiyle çizebileceğini söyledi. Diğer belirtiler ise “kasık bölgesinde ağrı, yanma hissi, ağırlık ve basınç duygusu, çekilme hissi, gurultu” olarak sıraladı.
Kaşık fıtıklarının boğulmuş fıtık olarak kaçınılmaz sonuçlara olabileceğine değinen Kaya “Bu fıtık tipi daha fazla sahipe ve hatta gangren ve çıkış tıkanıklıkları gibi hayati sonuçlara neden olabilir. Şiddetli ağrı yapan sert şişlik, kanama, kusma, ateş, şiddetli karın ağrısı karnın tamamında şişlik gibi belirtiler olan hastalarda vakit kaybetmeden faydalanmalıdır. Kasık fıtığı olan her hastasında boğulmuş fıtık riski vardır. Kaşık fıtığının boğulmuş hale gelip gelmeyeceği ya da ne zaman gelebileceğini konuşmak kestirmek mümkün değildir” şeklinde.
“Korseler fıtığı güçlendirmez”
Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerinin tanı sürecini sürdüren Kaya, bileşenleri ise cerrahi dışında bir yöntem ile mümkün olmadığının gökyüzünü çizdi.
Tedavinin geciktirilmesinin şikayetlerinin ve fıtığın sonuçlarının artması ve boğulma riskine yol açması konusunda uyarıda bulunan Dr. Bu tür ürünler uzun süreli fıtık hacmi yapışıklıklarını arttırarak cerrahi tedaviyi de güçlendirebilir. Cerrahi tedavi açık ve kapama yolu olarak iki grup böl. Cerrahi tedavideki ana neden fıtığı bileşen kese ve içindeki karın içine geri gönderilerek fıtığın vücudunun ve zayıf gövdenin uzanmasıdır. Her iki yöntemde de insan vücuduna uyumlu yamalar kullanılmaktadır ve tedavi başarısı oldukça yüksektir. Yine her iki yöntemde de genel anestezi yada spinal (belden yapılan) anestezi uygulanır. Açık cerrahide lokal anestezik de uygulanabilir. Açık ve kapalı gruptaki temel fark kullanılan yamanın açık hedefinde karın duvarındaki açıklığın önüne, kapalı amacınde ise karın duvarının savunulmasıdır. Özellikle iki taraflı fıtıklarda ve nüks geçmişte fıtıklarda kapalı tavsiye edilir. Kapalı yöntemde ameliyat sonrası ağrı daha az, günlük gezintilere dönme süresi daha kısa olur” kullanımları kullanılır.
“Bu önlemlerle fıtık riski azaltılabilir”
Toplumda görülen, tedavisi geciktirildiğinde tehlikeli sonuçları doğurabilen kasık fıtıklarının kısa sürede ve başarıyla götürüleceğini vurgulayan Kaya,” Fıtık riskinin azaltılması için alınabilecek önlem. Kronik öksürüğe neden olabilecek depolamanın geciktirilmeden tedavisinin sağlanması.Sigaranın azaltılması.