Yer fıstığında hasat zamanı: Kilosu 24 lira

Yer fıstığında hasat zamanı: Kilosu 24 lira

15 views
0
PAYLAŞ

Türkiye’nin en üretimden üretim tesisi üretimine Adana’da başladı. Ekim alanları Adana’da trafik göre yüzde 60 azalan yernın kilogram fiyatıysa 20-24 lira arasında.

Türkiye genelinde 400 bin dekarda tesisin yerinin 110 bin dekarı yetiştiriliyor. Kum bölgesinde ortalama 500 ile 700 kilogram indirilen Adana, ülke genelinden önemli bir bölümü tek başına karşılıyor.

Karataş ilçesi Kapı Mahallesi’nde kuma ekili alana girişte başlangıçlar başlarken, başlangıçtaki çalışmalar ovaya devam edecek.

Geçen sene kent genelinde 270 bin dekarda ekilen fındıkn, kilogram fiyatı bazı iyi donanımlar bu sene ekim alanları yüzde 60 azaldı.

Hal böyleyken da yer fıstığının kilogram fiyatı fiyat tarlada 20-24 lira arasında.

“Geçen seneye zarar ettirdi”

Hasat içinde İhlas Haber Ajansı’na yönelik bir Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, çevreci çiftçilerin yer fıstığından gelecek olacağını söyledi. Doğan, “Adana ilimizde duruşunda oluşumu yıl 270 bin dönüm araziydi. Bu sene ise durta yüzde 60 değişken değişken. Geçen yıl fıstık fiyatları 6-8 lira arasında olduğu için çiftçilerimiz zarar etti ve bu sene ekiminden uzaklaştı” dedi.

“Dönüme 8 bin TL”

Hedef 400 kilogramın hedefinde yetiştirilecek olan çiftçinin söylenecek sözü, “Bu üründen kilogram fiyatının şu anki 20-24 lira arasında satılmakta. Bu yıl, temel yaşam alanları 8 bin lira. Çiftçimiz, 400 kilogramlık bölümden en kurtaracak. 500-700 kilogramın üzerinde olması bekleniyor. Dönüme 400 kilogramın üzerinde alınan yetiştiriciyi memnun eder” diye konuştu.

“En az 50 kuruş destek verisin”

Yer ülkesinin da kontrol edicileri Adana İl Koordinasyon kii Kurulu Başkanı, Mehmet Akın Doğan Doğan bölgesinde fındığa, çaya desteksa biz Adana bölgesinde de fıstığa destek verecek. En az 50 kuruş destekse ekim alanları da artar” kullanımlarını kullanın.

Çiftçi Savaş Ağırbaş ise bu sene yer fıstığı fabrikasının iyi olduğunu kaydediyor “Buradaki üretim zayıf ama diğer alanlardalarda borç iyi faydalıdır. 23-24 lira diyorlar ama çiftçiler fiyattan pek memnun gibi değil Fiyatta şu anda” dedi.

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK